Středa 23. června. Svátek má Zdeňka.

Těžaře opět těší rostoucí ceny nezpracovaných diamantů, vášně vzbuzují syntetické diamanty

Investice 23.08.2016 | 18:27 0 Komentářů

Zatímco minulý rok ceny diamantů klesaly kvůli nižší celosvětové poptávce, v současné době mají těžařské společnosti důvod k radosti. Podle Paula Zimniskyho, jednoho z nejuznávanějších světových odborníků na diamantový průmysl, ceny nezpracovaných diamantů vzrostly za posledních 6 měsíců o 11,1 %. Za poslední 3 měsíce růst činil 2,5 %. Čísla zveřejnil Zimnisky Global Rough Diamond Price Index. Diamantový průmysl kromě cen řeší také nové téma, které vytvořilo dva názorově odlišné tábory. Diskutovanou otázkou je, do jaké míry uspějí šperky se syntetickými diamanty.

Dlouhodobě rostoucí ceny

Diamanty jsou u investorů oblíbené kvůli dlouhodobě rostoucím cenám a výrazně nižší volatilitě než vykazuje např. investiční zlato. „Diamanty nejsou ovlivňovány propady cen akcií, ropy, nemovitostí a ostatních komodit. Velmi dobře to ukázala poslední ekonomická krize, na jejímž konci hodnota diamantů nevídaně rostla. Cena kvalitních větších diamantů jen v rozmezí let 2010 a 2015 vzrostla o 54,5 %. Současným investičním trendem jsou ve světě i u nás investiční diamantové šperky. Díky nim získávají diamanty trvalou hodnotu a vhodnou formu dlouhodobého uložení finančních prostředků,“ uvádí Alojz Ryšavý, klenotník a majitel ALO Diamonds.

Analytici a poradenské společnosti se shodují, že dlouhodobý růst cen diamantů bude pokračovat i v budoucnu. Hlavními důvody má být snižující se objem vytěžených kamenů, stárnoucí současné doly se stále nižší výtěžností, nedostatek nových nalezišť a rostoucí celosvětová poptávka.

Klesající objem vytěžených diamantů a rostoucí poptávka

Zatímco vrcholem celosvětové produkce diamantů byl rok 2006, kdy bylo vytěženo 176 milionů karátů (35,2 tuny), v roce 2015 se podařilo vytěžit podle různých zdrojů jen objem v rozmezí 127 až 130 milionů karátů (25,4 až 26 tun). Podle studie poradenské společnosti Frost & Sullivan 30 hlavních současných diamantových dolů dosáhne konce životnosti do roku 2030, což by bez nově objevených významných nalezišť mohlo způsobit snížení dodávek nezpracovaných diamantů o více jak 50 %. Frost & Sullivan uvádí, že těžařské společnosti od roku 2007 snížily rozpočty na hledání vhodných lokalit pro nové doly zhruba na polovinu. I tento fakt se podílí na skutečnosti, že za posledních 20 let nebyla objevena žádná nová naleziště. Pokud se současný vývoj výrazně nezmění, v roce 2050 by dle studie mohlo, měřeno předpokládanou poptávkou, na světových trzích chybět kolem 278 milionů karátů.

Největším trhem s leštěnými diamanty jsou v současné době Spojené státy, které tvoří 45 % celosvětové poptávky. Druhou největší spotřebu má Čína se 17 %. Velká pozornost obchodníků se ale upíná také k Indii se 7% podílem, kde finančně posiluje střední příjmová třída.

Nová otázka: mají syntetické diamanty šanci?

Světový šperkařský průmysl řeší novou otázku: přijmou zákazníci syntetické diamanty ve špercích? Zatím se zdá, že zájem o šperky se syntetickými diamanty je minimální a že většina klenotníků nepomýšlí, že by je zařadila do sortimentu. Nabízet je nechce ani ALO Diamonds, největší výrobce diamantových šperků v České republice. „Většina našich zákazníků kupuje diamantový šperk jako investici. Zatímco hodnota šperku s kvalitním přírodním diamantem bude dlouhodobě růst, šperk s uměle vyrobeným diamantem bude svoji hodnotu stále ztrácet. Čím více výrobců bude vyrábět stále větší množství syntetických diamantů, tím bude jejich cena pochopitelně klesat,“ uvádí Alojz Ryšavý, klenotník a majitel ALO diamonds. Na adresu syntetických diamantů dodává: „Výrobci umělých diamantů budou útočit na segment trhu, kde jsou ve špercích zasazené kameny malých rozměrů. Pokud se ale jedná o hodnotnější klenoty, zde velkou šanci nemají.“

Tisková zpráva ALO Diamonds