Neděle 19. září. Svátek má Zita.

Tempo tvorby nových pracovních míst zpomaluje, aktuální situace na pracovním trhu však zůstává pozitivní

Makro 08.03.2019 | 09:27 0 Komentářů

Podíl nezaměstnaných osob v únoru poklesl na 3,2 % z lednových 3,3 %. Situace na domácím pracovním trhu během února zůstává i nadále pozitivní, a to navzdory evidentnímu zpomalení aktivity ve zpracovatelském průmyslu a negativním signálům z německé ekonomiky.

Jednoznačný převis poptávky po zaměstnancích nad jejich nabídkou ukázala i únorová čísla, i když tempo tvorby nových pracovních míst zpomalilo. Konkrétně v únoru dále vzrostla nabídka volných pracovních míst na 333,1 tis. z lednových 331,5 tis. Počet nezaměstnaných v únoru naopak poklesl na 241,4 tis. uchazečů z čehož dosažitelných bylo 219,2 tis.

Pohled na strukturu volných pracovních míst i v únoru ukázal, že převažuje poptávka po méně kvalifikovaných pracovnících jako jsou montážní dělníci či pomocní pracovníci ve výrobě a ve stavebnictví. Vysoká poptávka zůstává ze strany firem i po řidičích nákladních vozidel, svářečích či skladnících.

Domácí pracovní trh je za vývojem ekonomiky mírně opožděn a teprve během jarních měsíců lze očekávat, že se aktuálně nižší aktivita ve zpracovatelském průmyslu začne projevovat i do statistik trhu práce. V tuto chvíli je poměrně pravděpodobné, že se během jara postupně zastaví tvorba nových pracovních míst, jejichž počet však bude i nadále výrazně vyšší než počet nezaměstnaných. Co se týká nezaměstnanosti, konkrétně podílu nezaměstnaných osob, tak ten bude v nadcházejících měsících i nadále setrvávat v blízkosti historických minim pod hladinou 3 %. V letošním roce je však třeba počítat s tím, že nová pracovní místa již nebude ve větším měřítku generovat zpracovatelský průmysl.

V souhrnu za celý letošní rok se podíl nezaměstnaných osob bude nacházet zhruba na úrovni 3 %. Zastaví se i růst nabídky volných pracovních míst, když ve druhé polovině roku může dojít i k jejich mírné redukci. Žádný dramatický úbytek volných pracovních míst jako na přelomu let 2008 a 2009 však neočekávám.

Miroslav Novák

Analytik AKCENTA CZ a.s.