Úterý 22. října. Svátek má Sabina.

Téměř dvě třetiny českých firem se obávají šedé ekonomiky

Více než 60 procent českých firem považuje šedou ekonomiku za reálný problém. Při srovnání s dalšími sedmi státy střední a východní Evropy se ukazuje, že ostatní země CEE kromě Estonska tento problém vnímají ještě ostřeji. Toto a mnohá další zjištění přinesl aktuální průzkum Puls ekonomiky, který společnost KPMG ve střední a východní Evropě (CEE) uskutečnila mezi téměř pětistovkou vedoucích pracovníků firem.

„Objem šedé ekonomiky v České republice není zanedbatelný, v posledních několika letech představuje zhruba polovinu státního rozpočtu,“ upozorňuje Jan Žůrek, řídící partner, KPMG Česká republika, na závažnost problému.

Z celkem osmi oslovených zemí CEE se 75 procent dotázaných shodlo, že šedá ekonomika ohrožuje ekonomiku jako takovou. Za vážný problém ji považuje drtivá většina slovenských, rumunských, litevských a maďarských podnikatelů. Shoda ale zdaleka nepanuje v předpokládaných oblastech, které šedou ekonomiku nejvíc přitahují. Více než polovina českých podnikatelů tvrdí, že největší problém představují daňové úniky. Machinace s daní z přidané hodnoty pak zaujímají druhé místo. Čeští podnikatelé naopak proti jiným státům nepřisuzují velkou váhu pašování spotřebního zboží.

I výsledky jiných průzkumů, které celosvětová síť poradenských společností KPMG dříve uskutečnila, napovídají, že Česká republika dosahuje v potírání pašování zboží dobrých výsledků. Například podíl pašovaných cigaret na českém trhu letos dosáhl 3,1 procent, což představuje přibližně třetinu evropského průměru.

Pouhých 7 procent českých podnikatelů spatřuje práci načerno jako jeden z významných původců šedé ekonomiky. Tento výsledek je druhý nejnižší ze všech zkoumaných států. „Proti tomu téměř každý třetí podnikatel z Maďarska a Lotyšska vnímá právě práci na černo jako zásadní problém,“ uzavírá Jan Žůrek.