Neděle 18. dubna. Svátek má Valérie.

Swiss Life: Zrušit státní podporu III. pilíře penzijního systému a opětovně zavést II. pilíř?

Penze 02.07.2015 | 08:40 0 Komentářů

Názory expertů se liší a najít optimální řešení není snadné. Rušit ale něco, co funguje, je naprostý nesmysl. Už jen díky faktu, že III. pilíř má dnes téměř 5 milionů účastníků, je potřeba tento typ spoření podpořit a snažit se ještě více lidi nalákat k vyšším částkám, které si na penzijní spoření posílají. Zároveň není na místě opětovné zavádění II. pilíře, ať už má být jeho funkčnost jakákoli, když byl před několika týdny zrušen.

Snížení pojistného, které odvádí zaměstnavatelé za své zaměstnance do státní kasy, je zajímavou myšlenkou. Mnohem lepší je představa rozložení tohoto pojistného. Zaměstnavatelé by tak posílali například zmiňovaných 17 % do státní kasy a 11 % na penzijní spoření klientů v rámci III. pilíře. Tím by bylo zaručeno i to, že by každý aktivně pracující člověk musel mít penzijní spoření.

Současné rozdíly ve vyplácených důchodech nejsou nijak výrazné a k jejich narovnání už moc nezbývá. Aktuální stav důchodového systému a demografický vývoj neodkladně vedou ke snižování náhradového poměru. Ti, kteří se stále spoléhají na stát, se největší pravděpodobností v důchodu dostanou do nelehké situace a životní standard, na který byli zvyklí, už pro ně bude minulostí.

Anežky Kneeové, analytičky společnosti Swiss Life