CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

17. 06. 2022

Švýcarská platforma Verve Ventures otevírá dveře českým investorům. Dostanou se ke startupům, do nichž investují největší fondy

Investice do startupů a rizikový kapitál se v následujících letech prosadí jako třída aktiv. Rychle porostou svou velikostí i významem. Pro investory je proto důležité, aby si mohli vybrat ze startupů v rozdílných fázích vývoje, z různých oborů či regionů. Investiční skupina DEPO Ventures se nyní stává exkluzivním partnerem jedné z nejaktivnějších evropských investičních platforem Verve Ventures. Čeští investoři díky tomu získají možnost proniknout také do pokročilejších startupů, do nichž zpravidla vstupují jen velké fondy,  a to s minimální investicí 10 tisíc eur, tedy 250 tisíc korun. Verve Ventures se sídlem ve švýcarském Curychu zase bude moci díky spolupráci posunout své působení do střední a východní Evropy.

Verve Ventures usiluje při investicích o co největší jednoduchost. Investor si může na jejich platformě přehledně a z pohodlí domova nastudovat velice podrobné informace o vybraných startupech, zúčastnit se virtuálního setkání se zakladateli a následně zcela digitálně podepsat investiční smlouvy.

„DEPO Ventures je velmi dynamickým hráčem ve světě rizikového kapitálu a skupinou andělských investorů s mezinárodním myšlením. Věříme, že jejich investorům rozšíříme portfolio o startupy z různých koutů Evropy. Pro nás to také znamená, že se přiblížíme českému a východnímu startupovému ekosystému a budeme častěji investovat v tomto regionu. Navíc vysoce kvalitní projekty zafinancované v rané fázi, které prošly výběrem týmu z DEPO Ventures, mohou mít prostřednictvím Verve Ventures silný potenciál v navazujících investičních kolech,“ říká Chris Gay-Crosier, ředitel pro mezinárodní investice Verve Ventures.

S Verve Ventures mohou investovat pouze kvalifikovaní investoři podle švýcarského práva. To znamená, že musejí disponovat aktivy ve výši nejméně 500 tisíc eur, tedy v přepočtu 12,3 milionu korun. A zároveň mají mít znalosti o rizicích spojených s investováním do startupů. Výše jednotlivé investice začíná na 10 tisících eur, tedy téměř 250 tisíc korun. Díky tomu jsou investorům dostupnější i startupy ve fázi série A, B, C, kde se investice pohybuje i v desítkách milionů eur.

„V DEPO Ventures se specializujeme na velmi ranou fázi vývoje startupů, jako je tzv. pre-seed a seed. A tak to i zůstane. Ale zároveň chceme, aby se naši investoři dostali také k vyvinutějším startupům i z jiných regionů. Má to několik výhod. Investice do startupů v pozdější fázi jsou sice méně výnosné, ale na druhou stranu jsou spojeny s nižším rizikem a přinášejí rychlejší návratnost. Verve Ventures jsou profesionálové, kteří to dělají mnoho let a investují velké finanční objemy. Navíc jsou aktivní po celé Evropě. Smyslem spolupráce je, aby náš investor získal vícero možností pro diverzifikaci svého portfolia,“ uvádí Petr Šíma, partner DEPO Ventures.

Diverzifikace investorům pomůže

„Na rozdíl od USA představuje Evropa stále velmi roztříštěný trh. Andělští investoři obvykle investují do oborů, které znají nejlépe, do firem z regionu, kde žijí. Pro člověka, který žije v Praze, může být obtížné investovat do startupu se sídlem v Paříži. Jenže jeho znalosti i kontakty mohou být pro tento startup velmi užitečné. Chceme propojovat lidi s relevantními dovednostmi napříč kontinentem a tím pomoci evropským startupům k úspěchu, ať už sídlí kdekoli. Je v tom také finanční přínos pro investory. Nejsou omezeni malým vzorkem regionálních startupů, ale mohou si vybírat z nejsilnějších investičních příležitostí z celé Evropy,“ říká Gay-Crosier.

Investoři na platformě Verve Ventures již investovali do více než 140 startupů v různých fázích rozvoje a svou investici již mohli zhodnotit u 14 společností. Jejich investoři ročně investují kolem 80 milionů eur. Stejně jako DEPO Ventures je Verve Ventures součástí sítě EBAN, která podporuje evropské investory v rané fázi startupů. Jejím posláním je pomoc při přeshraničních investicích a vytvoření silného evropského startupového ekosystému.