Sobota 25. května. Svátek má Viola.

Světové trhy se zotavují z výprodejů

Investice 16.05.2019 | 16:42 0 Komentářů

Americké akciové trhy se dnes zotavují z výprodejů minulých dnů. Všechny tři hlavní indexy rostou mezi 0,9 % až 1,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se daří všem sektorům. Nejúspěšněji zahájily seanci finanční instituce se ziskem 1,3 %. Akciovým trhům aktuálně pomáhá vlna optimismu, když americký prezident Donald Trump včera oznámil svůj záměr pozdržet zavedení dovozních cel na auta až o šest měsíců. Původní deadline na rozhodnutí o clech vyprší tuto sobotu. Trump chce nejdříve počkat, jak dopadnou obchodní jednání s Evropskou unií a Japonskem. Teprve poté by rozhodoval o případném uvalení cel.

Evropské trhy se opět připojují ke globální pozitivní náladě. Hlavní index Stoxx 600 je aktuálně silnější o 0,8 %. Nejlépe jsou na tom zpracovatelé komodit se ziskem 1,4 %. Na opačné straně se nachází především výrobci luxusního zboží se ztrátou 0,4 %.

Pražská burza dnes za silně podprůměrné obchodní aktivity oslabila o 0,1 %. Nejhůře dopadla mediální skupina CME (-1,9 %) následovaná likérkou Stock Spirits (-1,2 %). Naopak nejlépe dopadl tabákový Philip Morris (+1,5 %). Dařilo se také oběma společnostem, které včera po uzavření trhu (Kofola, +1,3 %), popřípadě dnes ráno (PFNonwovens, +0,8 %) reportovaly své hospodářské výsledky.

Jiří Kostka
Komerční banka