Čtvrtek 21. ledna. Svátek má Běla.

Světové trhy se dnes vzchopily a zamířily po sérii ztrátových dnů opět vzhůru

Investice 07.02.2018 | 16:48 0 Komentářů

Trhy v Evropě dnes zareagovaly na včerejší zotavení v Americe a všechny hlavní indexy si tak připisují zisky. Index Euro Stoxx 600 se zhodnocuje o 1,8 %. Daří se všem segmentům, když jejich zisky se pohybují v rozmezí 1 až 2,6 %. Nejlépe jsou na tom energetické společnosti a na druhé straně nejméně z dnešního zotavení vytěžili zpracovatelé surovin.

Americké trhy navazují na včerejší úspěšné zakončení obchodní seance a všechny hlavní indexy jsou v barvách jarní zahrady. Index S&P 500 roste o 0,6 %, Dow Jones získává 0,8 % a technologický Nasdaq si polepšil o 0,1 %. V rámci indexu S&P 500 se daří téměř všem sektorům až na informační technologie, které ztrácejí 0,2 %. Největší zisky si připisují telekomunikace (+1,4 %), energie (+1,1 %) a finanční instituce (+0,9 %).

Pražská burza se vzpamatovala z včerejšího propadu a maže většinu ztrát. Index PX vzrostl o 1,6 %. Nejvíce si polepšily akcie likérky Stock (+3,8 %), Erste (+2,8 %) a ČEZ (+2,6 %). Ztrácí pouze jediný titul a tím je Kofola, když přichází o půl procenta. Zobchodovaný objem za dnešek na pražské burze činil 1 mld. CZK, což představuje téměř dvojnásobek dlouhodobého průměru.

JIŘÍ KOSTKA, KOMERČNÍ BANKA