CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

28. 02. 2019

Subjekty:

Svatba za více než 250 tisíc korun je raritou, Češi za ni dají nejčastěji kolem 20 až 50 tisíc korun

Není to tak dávno, co jsme oslavili Valentýna, svátek všech zamilovaných, který nejeden muž či žena využili k žádosti o ruku partnera či partnerku. Svatby jsou totiž mezi Čechy v posledních letech opět v kurzu, jejich počet rok od roku stoupá. Jenže svatba je nejen radostná, ale především nákladná událost. Více než jedna čtvrtina (26,7 %) nastávajících za ni vynaloží mezi 20 až 50 tisíci korunami. Vyplývá to z průzkumu Broker Consulting od Instant Research od Ipsosu*.

Nejnižší náklady na svatební obřad jsou, když si pár řekne ano na úřadě za přítomnosti dvou povinných svědků. Výdaji jsou v tomto případě správní poplatky úřadům, které se pohybují od jednoho do tří tisíců korun, a náklady na výměnu dokladů a snubní prsteny. Svatební šaty či oblek pro ženicha, pohoštění pro svědky a další hosty je jen na libovůli svatebčanů. Právě takovouto nízkonákladovou svatbu mají nejčastěji starší páry ve věku 54 až 65 let, u nichž se více než polovina (51,6 %) vejde s výdaji do 20 tisíc korun. Ve věku 27 až 35 lety naopak 15,4 procent párů utratí za svatební den 100 až 150 tisíc korun. Svatba za 250 tisíc a více je pak v tuzemsku spíše raritou, přiznal ji jen jeden pár ze sta. Ovšem ve věku mezi 18 až 26 lety pak opulentním oslavám vstupu do manželství holduje 6,3 % nastávajících.

„Vyšší náklady souvisí s tím, že trendem posledních let je pojmout svatební den spíše jako večírek pro svou rodinu či přátelé než jako formální společenskou událost. Nicméně i tak v drtivé většině případů platí, že se jedná o plánovanou akci, tudíž se lze na výdaje s ní spojenými dopředu připravit,“ upozorňuje Michal Cibulka, metodik finančního plánování Broker Consulting.

Jeho slova potvrzuje i PR manažerka Monika Netřeba, která se vdávala v červnu 2018. „Už při hledání prostoru pro svatbu jsme mysleli na to, že budeme kromě rodiny zvát všechny naše kamarády a svatbu pojmeme jako celodenní párty s rautem. Nakonec jsme ji měli v historické budově továrny Mastných.“ I přesto, že měli lehce přes stovku hostů, jejich náklady se pohybovaly okolo 70 tisíc korun. „Zpětně jsme je pokryli z finančních darů vybraných na svatbě,“ dodává.

Tento způsob financování svatebního dne je spíše ojedinělý, volí ho jen necelá tři procenta (2,6 %) novomanželů. Nejčastěji, a to každý druhý pár, raději spoléhá na své vlastní společné úspory. Jedna třetina také přiznává, že svatební veselí „sponzorovali“ rodiče jednoho z nastávajících.

„Velmi mne potěšilo, že jen malé procento (3,2 %) si na svatbu půjčilo peníze, ať už od známých, příbuzných či dokonce v bance. I když lze svatbu považovat za zásadní milník v životě partnerů, hradit ji úvěrem se nejeví jako dobrý nápad. Při současných podmínkách na bankovním trhu a nákladech ve výši 50 tisíc korun to znamená splátku okolo 1000 korun po dobu pěti let, nebo 1500 korun během tří let,“ vypočítává Cibulka a dodává: „I když se to nemusí na první pohled jevit jako vysoká splátka, neúčelový úvěr může sehrát zásadní roli při žádosti o úvěr na vlastní bydlení, kdy se posuzuje celková zadluženost žadatelů, tedy manželů.“

S přešvihnutým rozpočtem nejvíce bojují novomanželé ve věku od 27 do 34 let

Celých 62,1 procent párů utratí za svatbu tolik, kolik se předsevzalo. A každý pátý dokonce méně, než původně plánoval. „Šetřílky“ jsou v tomto případě zejména mladé páry od 18 do 26 let, naopak nad rámec rozpočtu utrácí každý osmý pár ve věku od 27 do 35 let.

„Jak jsem již zmínil výše, tak svatební den je většinou dopředu plánovaný výdaj, pro páry začíná příprava svatby již od zasnoubení. I když romantiky nepotěším, tak jako metodik finančního plánování nemohu doporučit nic jiného, než k přípravě přistoupit pragmaticky a poctivě si vést rozpočet. V něm by měly být kromě celkové ceny i maximální částky, které za jednotlivé položky budoucí manželé mohou vydat. Pár dní po obřadu doporučuji se k rozpočtu vrátit a doplnit i reálné náklady. Dodržení finančního plánu svatby může být znamením, že manželé budou mít i v manželství rodinné finance pevně pod kontrolou,“ doporučuje Michal Cibulka z Broker Consulting.

A Monika uvádí, že vedení svatebního rozpočtu jim pomohlo: „Vzhledem k počtu hostů a celkovým výdajům můžu říci, že jsme měli v podstatě levnou svatbu. Ke snížení nákladů nám pomohlo zejména to, že jsme občerstvení, dýdžeje a fotografa řešili z okruhu vlastních známých. Celkově jsme pak měli pevně stanovenou částku, kterou jsme nemohli překročit, protože by nám nezbylo na svatební cestu. Pokud jsme u některé položky vydali více, u jiné jsme museli ubrat. Jen tak se nám podařilo dodržet rozpočet.“

S jakými výdaji tedy počítat ve stavebním rozpočtu: Svatební oznámení, správní poplatky, svatební šaty pro nevěstu a ženicha – rozdílné ceny jsou při půjčení, nebo pořízení vlastních –, snubní prstýnky, vizážistka a kadeřnice pro nevěstu, fotograf, občerstvení či catering, svatební dort, nápoje, květiny, hudba, výslužka. Samozřejmě položek může být i daleko více, záleží na tom, zda pár preferuje třeba bohatou výzdobu místa konání, svatební koordinátorku nebo pojede na místo konání ve svatební koloně. Doporučením je pak si všechny náklady vést na jednom místě, ať už v bloku, v počítači nebo třeba v nějaké aplikaci. Podle posledních dat Českého statistického úřadu z roku 2017 se v tuzemsku konalo 52 567 sňatků a to nejčastěji mezi červnem a zářím.

*Průzkum realizovala společnost Broker Consulting formou aplikace Instant Research od Ipsos v lednu 2019 formou on-line dotazování, N=861 respondentů, 18 až 65 let, sezdaní, rozvedení a žijící v registrovaném partnerství.