CZK/€ 23.825 +0,02%

CZK/£ 27.111 +0,08%

CZK/CHF 23.784 -0,12%

08. 09. 2016

Stříbro by napřesrok mohlo atakovat hranici 50 dolarů. Co je hlavní příčinou?

Proč by mohlo stříbro dosáhnout hranice 50 $ v roce 2017?

Pokud chceme zjistit, kam až by mohla jeho cena růst, je potřeba se podívat na fungování trhu se stříbrem. Požadavky na dodávky stříbra neustále rostou – je běžné, že odběratelé dnes musejí dlouhou dobu čekat, než je jejich poptávka uspokojena. Rovněž mincovny mají na měsíce dopředu zablokované své výrobní kapacity. Aktuálně produkce stříbra klesá, a to by nemělo být ignorováno. Mohlo by to ale být hlavním impulsem, který cenu stříbra vystřelí k vyšším hodnotám.

Největším producentem stříbra na světě je Mexiko. Následující tabulka ukazuje meziroční vývoj produkce v Mexiku za prvních pět měsíců každého roku, tedy od ledna do května 2010–2016.

rok

(leden–květen)

produkce

(v kg)

meziroční změna

(v %)

1 297 816

1 660 909

1 904 992

1 972 499

1 979 067

1 960 512

-0,94

1 909 755

-2,59

Je vidět, že mezi roky 2010 a 2014 produkce stříbra poměrně výrazně rostla. Od roku 2013 však již přírůstky nejsou tak velké a od loňska až do letošního května již produkce klesá. Důvodem může být právě pozastavení mnoha projektů, ukončení dalších průzkumů apod.

Přitom by produkce měla naopak růst, vzhledem k tomu, že cena kovu opět zamířila vzhůru a tudíž by jeho těžba mohla ze ztrát zamířit spíš k ziskovosti. Tento trend bude patrně pokračovat. Poptávka roste, mincovny přepisují tabulky a stříbro dosahuje nových rekordů – jak je zmíněno již v úvodu, od začátku roku si připsalo přes 40 procent. Zásoby bílého kovu klesají – je konec konců dokázáno, že rudy už neobsahují tolik stříbra jako dřív a musí se těžit více materiálu –, recyklace je zanedbatelná, a tudíž rostou náklady. Vedle toho také roste poptávka a je velmi možné, že všechny tyto faktory zapříčiní růst ceny stříbra, a to možná brzy až k hranici 50 dolarů.

Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz