CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

05. 10. 2017

V srpnu přibylo více než 1 400 firem a 2 400 podnikatelů

V srpnu letošního roku vzniklo 2 511 nových obchodních společností a 4 881 fyzických osob podnikatelů. Svoji činnost naopak ukončilo 1 097 obchodních společností (OS) a více než 2 400 fyzických osob podnikatelů (FOP). V srpnu tak v České republice přibylo 1 414 OS a 2 400 FOP. Za prvních osm měsíců roku 2017 potom vzniklo 22 tisíc obchodních společností a zaniklo jich více než 7 600. Zároveň začalo podnikat 40,5 tisíce fyzických osob a téměř 33 tisích jich naopak své podnikání ukončilo. Vyplývá to z analýzy, kterou provedla analytická společnost CRIF s využitím dat portálu www.informaceofirmach.cz.

Počet zaniklých obchodních společností byl v srpnu vůbec nejvyšší v rámci jednoho měsíce od založení České republiky. „Spolu s rostoucím zájmem o podnikání formou obchodní společnosti dochází také k postupnému růstu počtu zaniklých společností. Poměr mezi vzniklými a zaniklými společnostmi naznačuje, že počet obchodních společností se nezvyšuje tak rychle, jako v minulých letech,“ vysvětluje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau s tím, že díky vysokému počtu nově vzniklých firem nebyl srpnový čistý přírůstek více než 1 400 obchodních společností v tomto roce zdaleka nejnižší. Naopak počet ukončených podnikatelských oprávnění pro fyzické osoby byl v srpnu druhý nejnižší v tomto roce a celkový přírůstek přesahující dva tisíce podnikatelů byl nejvyšší za poslední dva roky.

Za prvních 8 měsíců roku 2017 potom vzniklo 22 tisíc obchodních společností a zaniklo jich více než 7 600. Čistý přírůstek tak činil téměř 14 400 firem. Zároveň začalo nově podnikat 40,5 tisíce fyzických osob, zatímco téměř 33 tisíc jich své podnikání ukončilo. Od ledna do srpna tak přibylo 7 800 podnikatelů, o tisíc více než ve stejném období roku 2016.

Více než polovinu nových podnikatelů tvoří mladí lidé do 30 let

Největší skupinu fyzických osob podnikatelů, kteří začali podnikat v roce 2017, představují lidé ve věku od 18 do 30 let, konkrétně jde o více než 20 tisíc nových FOP, což je více než polovina všech nových podnikatelů. Čtvrtinu nových podnikatelů potom tvoří lidé ve věku 31 až 40 let (10 718). Naopak nejmenší skupinu nových fyzických osob podnikatelů představují lidé nad 61 let, ve které začalo podnikat v roce 2017 necelých 900 fyzických osob. Zatímco počet fyzických osob podnikatelů starších 40 let se v letošním roce snížil, prudký růst zaznamenali lidé do 30 let. V jejich případě na deset zaniklých připadlo 71 nově založených podnikatelských oprávnění.

Zvyšuje se zájem o profesní, vědecké a technické činnosti

Nejvíce obchodních společností vzniklo v prvních osmi měsících letošního roku v odvětví obchodu (4 897) a v odvětví profesní, vědecké a technické činnosti (4 825). V případě čistého přírůstku je však pořadí opačné. Nejvíce společností přibylo právě v odvětví profesní, vědecké a technické činnosti, konkrétně 4 050. Následuje obchod s přírůstkem 2 691 společností. Právě v obchodu totiž došlo také k největšímu počtu zániků společností (2 691). Na druhém místě je potom s odstupem sektor nakládání s nemovitostmi (1 495 zániků). „V posledních letech sledujeme zvyšující se zájem o podnikání v sektorech vyžadující vysokou míru vzdělání a odborných znalostí. V poslední době jde o o velmi dynamikcy  se rozvíjející sektor české ekonomiky,“ říká Věra Kameníčková.

Mezi fyzickými osobami byl největší zájem opět o podnikání v obchodě, se kterým začalo více než 10,5 lidí. V profesních, vědeckých a technických činnostech potom začalo podnikat téměř 6 tisíc fyzických osob. Podobně jako u obchodních společností zaznamenal právě tento obor největší přírůstek podnikatelů, více než 2 500. Následoval zpracovatelský průmysl (1 127) a teprve poté obchod (1 060), který opět zaznamenal zdaleka nejvyšší počet ukončených podnikatelských oprávnění (9,5 tisíce). S odstupem následuje stavebnictví (4,7 tisíce zániků a zpracovatelský průmysl 3,8 tisíce zániků).

Nejvíce firem v posledních osmi měsících roku 2017 vzniklo v Praze (9 635), v Jihomoravském kraji (2 833) a Moravskoslezském kraji (1 799). Nejméně obchodních společností vzniklo v Karlovarském kraji, kde to bylo 315 obchodních společností. Nejvíce obchodních společností zaniklo také v Praze (3 904) a s odstupem v Jihomoravském kraji (902). Nejméně jich naopak zaniklo v Karlovarském kraji (100), Pardubickém kraji (109) a Libereckém kraji (128).

Podobně nejvíce nejvíce fyzických osob začalo v tomto období podnikat v Praze (6 437), dále ve Středočeském kraji (5 261) a v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji, kde začalo podnikat přes 4 tisíce fyzických osob podnikatelů. Nejméně fyzických osob začalo opět podnikat v Karlovarském kraji (930), dále potom v Libereckém kraji (1 617) a v Pardubickém kraji (1 810). Téměř 4 300 fyzických osob ukončilo za posledních 8 měsíců tohoto roku svoje podnikání ve Středočeském kraji, téměř 4 000 v Moravskoslezském kraji a 3 700 v Praze. Nejvíce podnikatelů tak přibylo v Praze (2 738) a Středočeském kraji (988). Naopak na Kralovarsku se počet podnikatelů snížil o 285 a v Ústeckém kraji o 39.

Tisková zpráva CRIFCzech Credit Bureau