CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

14. 12. 2020

Spořitelna nabízí virtuální platební kartu. Klienti ji mohou získat online a okamžitě s ní platit na internetu i v kamenných obchodech

• Novou virtuální kartu lze na pár kliků založit on-line v digitálním bankovnictví George a ihned používat. S virtuální kartou lze platit nejen v eshopech, ale také v kamenných obchodech;
  • Kartu je také možné používat jako jednorázovou kartu pro bezpečné placení na méně známých eshopech. Klienti mohou virtuální kartu po každé transakci zrušit a před dalším nákupem vygenerovat novou kartu s unikátním číslem.

Ke svému osobnímu účtu si mohou klienti nově založit virtuální platební kartu a obratem ji začít využívat v obchodech i při on-line nákupech. Virtuální platební karta má téměř stejné vlastnosti jako tradiční plastová karta. Pokud si klient údaje o kartě uloží (tokenizuje) do aplikace pro mobilní placení (např. Apple Pay či Google Pay), může s ní snadno bezkontaktně vybírat hotovost z bankomatu, zaplatit v obchodě u platebního terminálu, stejně tak na eshopech.

„Zejména mezi mladými klienty Spořitelny identifikujeme stále větší počet těch, kteří už vůbec nepoužívají plastovou kartu, ale pouze tokenizovanou kartu v mobilním telefonu. Chceme těmto klientům vyjít vstříc právě nabídkou zcela virtuální platební karty bez zbytečného plastu. Klienti si ji snadno vytvoří přímo v digitálním bankovnictví George a ihned s ní mohou začít platit,” říká Juraj Pilka, který má na starost platební karty v České spořitelně a dodává: „Výhodou naší virtuální karty je, že s ní klienti mohou platit nejen na internetu, ale také v kamenných obchodech či s ní vybírat hotovost z bankomatu. Kartu lze kdykoli zrušit a zdarma vygenerovat novou, což oceňují klienti, kteří mají obavy ze zneužití karty při platbě na neznámých e-shopech.”

Klienti mají možnost virtuální kartu v Georgi kdykoliv smazat nebo zablokovat. Pokud se rozhodnou ji smazat, nebude možné ji obnovit se stejným číslem. V případě zablokování virtuální karty budou postupovat jako v případě klasické platební karty a mohou ji ve své bankovní aplikaci zpět kdykoliv odblokovat.

„Virtuální kartu jsme před více než jedním rokem úspěšně otestovali v mobilní platební aplikaci Poketka. Nyní si klient vše snadno spravuje ve svém internetovém nebo mobilním bankovnictví George. Podle potřeby si zobrazí údaje ke kartě v digitální podobě, jak číslo karty, tak datum její expirace nebo CVV/CVC kód,” doplňuje Ondřej Wallenfels, který zodpovídal za přípravu virtuální platební karty v České spořitelně a dodává: „Pokud si klienti přidají kartu do mobilních peněženek Google Pay či Apple Pay, pohodlně zaplatí přiložením chytrého zařízení u platebního terminálu či si bezkontaktně vyberou hotovost z naší bankomatové sítě.”

Zájem o využívání tokenizovaných platebních karet v posledních měsících mezi klienty České spořitelny kontinuálně roste. Od začátku ledna 2020 do konce října se zvýšil počet uživatelů platících chytrým mobilním zařízením (např. pomocí služby Google Pay či Apple Pay) o více než 70 %. V současné době využívá při placení tokenizovanou kartu ve svém mobilním zařízení 13 %, tedy více než 350 tisíc klientů České spořitelny.