CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

17. 01. 2013

Subjekty:

Společnosti Allianz a Ford vyhlásily boj nekvalitním opravcům!

Ford i Allianz proto apelují na řidiče, aby havarovaná auta svěřovali výhradně do péče smluvních servisů, případně neznačkových certifikovaných opraven Allianz. Majitelé nabouraných vozů se totiž často naivně domnívají, že nejlepší oprava je vždy ta nejlevnější. To je ale podle zástupců automobilky Ford nesmysl. A s tímto názorem souhlasí i Allianz pojišťovna.

Na nekvalitně opraveném vozidle nic neušetří ani motorista, ani pojišťovna, která tuto opravu hradí,“ tvrdí ředitel úseku likvidace Allianz pojišťovny Tomáš Klofát. Allianz přitom zdůrazňuje, že motoristy rozhodně nenutí, aby si do auta nechávali namontovat komponenty pochybného původu nebo dokonce díly už dříve poškozené při havárii.

Z našich statistik jednoznačně vyplývá, že následná škoda, způsobená na špatně opraveném automobilu, znamená mnohem větší náklady a především obrovské riziko pro ty, kteří v něm havarují. Pokud však opravu svěříte certifikovanému servisu, může být sice o něco dražší, ale na druhou stranu máte jistotu, že budete opět jezdit ve vozidle, které splňuje všechna bezpečnostní kritéria,“ dodává Klofát.

U automobilů, které jejich majitelé po celou dobu existence opravují v autorizovaných značkových servisech navíc nehrozí, že by jim Allianz náhradu opravy krátila. Totéž platí také u starších aut, s nimiž motoristé jezdí do neznačkových certifikovaných servisů Allianz. Kvalitu oprav po havárii sleduje Allianz pojišťovna standardně. Nyní se ale společně s importérem vozů Ford do České republiky rozhodla tyto kontroly ještě prohloubit.

Důraz na bezpečnost je u Fordu na předním místě,“ říká k tomu servisní ředitel českého Fordu Martin Sládek. „Vysoká úroveň bezpečnosti nových Fordů je notoricky známá, dokládají ji i výsledky nárazových testů Euro NCAP, kde v posledních letech všechny Fordy získaly nejvyšší, pětihvězdičkové hodnocení. Problém však je udržet tyto vynikající výsledky i po celou dobu provozu auta, zejména po havárii. Každý majitel má samozřejmě právo nakládat s vozem podle svého uvážení. Je ale třeba si uvědomit – a neplatí to jen pro majitele vozů Ford – že oprava s využitím tzv. alternativních náhradních dílů a v jiném než značkovém či certifikovaném servisu může znamenat velké riziko pro posádku vozu i ostatní účastníky silničního provozu.

Ford do zajištění vysoké úrovně pasivní bezpečnosti svých vozů investuje obrovské prostředky – a pochopitelně nechce, aby bezpečnost jeho aut neodbornými opravami utrpěla. Jsme rádi, že Allianz pojišťovna má na věc stejný pohled – a věřím, že se nám společně podaří přispět k bezpečnějšímu provozu na českých silnicích,“ dodává Martin Sládek.