CZK/€ 24.740 +0,06%

CZK/CHF 24.728 +1,01%

31. 05. 2022

Společnost Invesco přináší své ETF i na český trh

Mezinárodní investiční společnost Invesco v květnu registrovala v České republice nové ETF. I čeští investoři tak mají příležitost koupit si tyto ETF a investovat do několika oblastí.  Odvětví ETF v současné době rychle roste, přesto celkové objemy prostředků v ETF představují zatím jen 10 procent aktiv všech evropských fondů.

„Nově nyní v České republice nabízíme komoditní ETF, investování do technologií blockchainu, nebo také investice do akciových indexů S&P 500 či Nasdaq. V nabídce nechybí ani zastoupení méně rozvinutých zemí a výběr z akcií společností, které dbají na ESG,” vyjmenovává nabídku Eva Miklášová, country lead pro Českou republiku.

Letošní leden 2022 byl historicky nejsilnějším měsícem přílivu peněz do ETFek v regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky. „Již od počátku roku 2021 pozorujeme značný zájem o tento investiční nástroj, přičemž leden 2022 zaznamenal doposud největší příliv prostředků. To nás těší, protože jsme přesvědčeni, že právě ETF nabízí zajímavou investiční příležitost,“ vysvětluje Eva Miklášová.

Graf 1: EMEA ETF nová čistá aktiva za rok

Společnost Invesco je čtvrtý největší světový poskytovatel ETF na světě. Jen v Evropě se v Invescu věnuje problematice ETF více než 70 odborníků. Globálně přitom nabízí ETF s aktivy v hodnotě více než 470 miliard dolarů a formou více než 400 produktů.

Společnost Invesco do svého portfolia investičních nástrojů zařadila ETF již v roce 2006, převzetím společnosti PowerShares, což byla americká investiční společnost se sídlem nedaleko Chicaga, která spravovala rodinu ETF. Expanze v regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky v oblasti ETF pokračovala v roce 2017 akvizicí Source ETFs, což byl specializovaný britský poskytovatel burzovně obchodovaných fondů a burzovně obchodovaných komodit. Celý proces fúzí pak byl završen akvizicí Guggenheim ETFs v dubnu 2018 a sjednocením se společností Invesco v květnu 2018.

Nově registrované ETF na českém trhu jsou:

• Invesco Bloomberg Commodity UCITS ETF (ISIN IE00BD6FTQ80)
  • Invesco Coinshare Global Blockchain UCITS ETF Acc (Acc. ISIN IE00BGBN6P67)
  • Invesco EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF Acc (Dist. ISIN IE0032077012), (Acc. ISIN IE00BFZXGZ54)
  • Invesco NASDAQ Next Generation 100 UCITS ETF AccGeneration (Acc. ISIN IE00BMD8KP97)
  • Invesco S&P 500 ESG UCITS ETF Acc (Acc. ISIN IE00BKS7L097)
  • Invesco MSCI World ESG Universal Screened UCITS ETF Acc (Acc. ISIN IE00BJQRDK83)
  • Invesco MSCI China All Shares Stock Connect UCITS ETF Acc (ISIN IE00BK80XL30)

Varování před riziky

Hodnota investic a výnosy z nich podléhají výkyvům.

To může být částečně způsobeno změnami směnných kurzů. Investoři nemusí získat zpět celou investovanou částku. Minulá výkonnost není vodítkem pro budoucí výnosy.