Úterý 29. září. Svátek má Michal.

Společnost Enterprise Investors podpořila IPO společnosti XTB

Investice 27.04.2016 | 15:29 0 Komentářů

Společnost X-Trade Brokers (XTB), přední obchodník s cennými papíry v Evropě, včera oznámila dokončení IPO na varšavské burze (WSE). Polský Enterprise Fund VI (PEF VI), private equity fond spravovaný Enterprise Investors (EI), zůstává minoritním akcionářem v XTB

Společnost XTB je mezinárodní poskytovatel obchodních a investičních produktů, služeb a řešení. Zaměřuje se zejména na CFD (kontrakt na vyrovnání rozdílu). Její platformy pro online obchodování umožňují spolehlivé, rychlé a účinné provedení obchodu v uživatelsky přívětivém prostředí. XTB brokeři a společnost XTB je dlouhodobě uznávaná a získala řadu ocenění za inovace a kvalitu nabízených produktů a služeb. Firma byla založena v Polsku v roce 2004 a v současné době zaměstnává přibližně 400 lidí po celém světě. XTB má vedoucí postavení na rostoucích trzích střední a východní Evropy.

V západní Evropě již s úspěchem působí ve Španělsku, Portugalsku, Německu a ve Francii (s 30% ročným růstem konsolidovaných tržeb -CAGR, v letech 2012–2015). Příchod společnosti na turecký trh byl prvním úspěšným zahraničním vstupem s lokální regulací na tento velice atraktivní trh. Vedení společnosti očekává, že nedávno zavedené aktivity v zóně volného obchodu v Uruguayi budou sloužit jako platforma pro expanzi na dynamicky se rozvíjející trhy Latinské Ameriky, které mají stále nízkou míru penetrace. V roce 2015 zaznamenala společnost XTB příjmy ve výši 64 milionů eur (meziroční nárůst o 38,2 %) a čistý zisk ve výši 27 milionů eur (meziročně nárůst o 54,3 %).

Enterprise Investors je jednou z největších společností spravujících fondy private equity a rozvojového kapitálu ve střední a východní Evropě. Od svého vzniku v roce 1990 vytvořila společnost osm fondů s celkovou hodnotou přesahující 2 mld. eur. Tyto fondy dosud investovaly 1,7 mld. eur do 136 společností z různých odvětví a ukončily 111 investic s celkovým hrubým výnosem ve výši 2,3 mld. eur.

Tisková zpráva: X-Trade Brokers