Pátek 30. října. Svátek má Tadeáš.

Společnost CEFC China navyšuje svůj stávající podíl ve skupině J&T Finance Group SE na 50 %

Banky J&T Banka 30.03.2016 | 16:37 0 Komentářů

Čínská soukromá společnost CEFC China Energy Company Limited (CEFC) získá padesátiprocentní podíl ve finanční skupině J&T Finance Group SE (JTFG). Zástupci obou společností to stvrdili podpisem smlouvy o strategickém partnerství.

Oblast financí je jednou z klíčových, které se CEFC po celém světě dlouhodobě věnuje. Naší první investicí při vstupu do České republiky a střední Evropy proto byla akvizice téměř deseti procent v bankovním holdingu JTFG. V něm jsme našli silného a spolehlivého partnera. Vzájemně jsme se proto domluvili na navýšení našeho podílu a uzavření strategického partnerství,“ uvedl Chan Chauto, prezident CEFC China Energy Company Limited a předseda představenstva její evropské skupiny CEFC Group (Europe) Company.

Vstup tak silného partnera do skupiny je pro nás příležitost, jak se dostat mezi nejvýznamnější společnosti středoevropského regionu a expandovat na nové trhy. Uzavření partnerství s CEFC, kdy jsme i nadále zodpovědní za manažerské vedení skupiny, vnímáme jako historicky nejvýznamnější transakci, kterou jsme kdy realizovali,“ komentuje Patrik Tkáč, místopředseda představenstva J&T Finance Group SE.

Vstup CEFC do JTFG podléhá ještě schválení příslušných regulačních orgánů všech zemí, ve kterých JTFG působí.

Obě společnosti mají zájem společně v zemích střední a východní Evropy poskytovat retailové bankovnictví, a to prostřednictvím zastoupení nejméně ve dvou významných bankách. Moderní bankovní a finanční služby by v budoucnu rády rozšířily i do Číny, kde plánují také vznik pobočky J&T Banky.

Součástí strategického partnerství je i rámcová dohoda o spolupráci JTFG s čínskou finanční institucí China Developement Bank v celkové hodnotě 800 milionů eur na investice do vybraných projektů.