CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

12. 11. 2018

Společnost Aon spustila nejrozsáhlejší mapování podnikatelských rizik

Do druhého ročníku celostátního Průzkumu řízení rizik je v tuto chvíli zapojeno více než 100 firem. Cílem průzkumu je zjistit, jakým rizikům budou české společnosti čelit v příštím roce a jak jsou na ně připraveny. Nově mohou účastníci získat kromě exkluzivních výsledků i vyhodnocení, jak si daná společnost vede v oblasti řízení rizik ve srovnání s trhem. K účasti na projektu byly přizvány firmy ze všech oborů a přidat se mohou i další prostřednictvím webových stránek www.rizeni-rizik.cz.

Předvídatelnost možných rizik je základním předpokladem pro úspěšné podnikání. Jak však z loňského průzkumu společnosti Aon vyplynulo, samostatné oddělení řízení rizik má pouze 1 z 10 českých firem s ročním obratem nad 100 milionů korun. Téměř pětina českých firem formalizovaným systémem vyhodnocování rizik nedisponuje vůbec. Spíše než prevenci věnuje většina firem pozornost krytí rizik prostřednictvím pojištění.

Jsme mimo jiné i pojišťovacím makléřem, tak by nám měl tento přístup vlastně vyhovovat.  Přesto před ním naše klienty varujeme. Jeho výsledkem je totiž přetlačování o doslova haléřové slevy na pojistném, které v horším případě vyústí v rozčarování při vypořádání pojistné události, v tom lepším pak v údiv při sjednávání nových pojistných podmínek,“ okomentoval situaci Radovan Škultéty, CEO Aon CZ/SK. Pojištění však řeší pouze následek, nikoli samotnou příčinu. Řešení je přitom jednoduché. Klíčem je snižovat dopady rizik prostřednictvím uceleného systému jejich mapování, což může v mnoha případech přinést až mnohamilionové úspory.

Sběr dat Průzkumu řízení rizik 2018 probíhá do 26. listopadu. Jeho výsledky budou k dispozici na konci ledna příštího roku.

Tisková zpráva Aon