Středa 27. ledna. Svátek má Ingrid.

Španělské akcie pod silnou výprodejní vlnou

Investice 04.10.2017 | 17:56 0 Komentářů

Akciovým trhům v Evropě dnes vládne červená. Nejhorším parketem se stal španělský, který přichází o 2,5 % kvůli rostoucím obavám ohledně Katalánska. Výprodeje jsou značné i u italského trhu, který oslabuje o 1,3 %. Ze západoevropských trhů se tak daří jen německému indexu DAX, který si připisuje 0,4 %. Evropský index Stoxx 600 největších evropských společností klesá o 0,2 %.

Americký index S&P 500 na úvod seance hledá svůj směr. Zisky ani ztráty jednotlivých sektorů nejsou prozatím nikterak vysoké, když se pohybují do 0,4 %. Na straně rostoucích odvětví se nacházejí například farmaceutické tituly, naopak největším propadlíkem jsou informační technologie.

Pražská burza dnes přidala 0,1 %. Z velkých emisí stojí za zmínku akcie ČEZ, které si dnes připsaly 1,2 %, nicméně nejziskovějším titulem se staly akcie textilky Pegas (+2,0 %). Naopak největší brzdou byly s 1,4% ztrátou akcie Erste Group. Na posledním postě pomyslného akciového žebříčku zakončily akcie sázkařské společnosti Fortuna s propadem o 1,9 %. Obchodní aktivita byla podprůměrná, když se v hlavní části zobchodovaly akcie za pouhých 400 mil. CZK.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA