Pátek 22. ledna. Svátek má Slavomír.

S&P 500 šplhá stále výše

Investice 05.10.2017 | 20:24 0 Komentářů

Evropské akcie po většinu dnešního dne mírně klesaly, když index Stoxx 600 v dopoledních hodinách ztrácel zhruba 0,3 %. Po obědě začal index část svých ztrát umazávat a v závěru obchodování se pohybuje nad zavíracím kurzem včerejší seance. Zatímco se včera španělská burza postarala o největší propad mezi evropskými indexy, dnes tomu bylo přesně naopak, když si polepšila o 2,3 %. Naopak velký zájem příliš nebyl o německé nebo švýcarské akcie, které ztratily 0,2 %, respektive 0,3 %.

Statistiky o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a dlouhodobých objednávkách dál podpořily nákupní sentiment, a americký index S&P 500 tak osmý den v řadě roste. Na začátku dnešního obchodování přidává zhruba dvě desetiny procenta. Zisky jednotlivých sektorů se pohybují do půl procenta, nejúspěšnějším jsou zatím maloobchodní řetězce.

Pražský parket dnes zakončil s půlprocentním ziskem. Hvězdou dne se již po několikáté v tomto roce staly akcie likérky Stock Spirits, které si polepšily o 4,2 %. Přes hranici 900 Kč se znovu přehouply akcie textilky Pegas, které s 1,6% zisky obsadily druhé místo. Stupeň vítězů doplňuje mediální společnost CME, jejíž akcie přidaly 1,1 %. Z velkých emisí se dařilo nejlépe Erste (+1,0 %), která si z dnešního klání odnáší bramborovou medaili. Nejmenší radost měli akcionáři nápojářské skupiny Kofola, kteří přišli o téměř 2 % své investice. Zobchodovaný objem v hlavní části dosáhl půl milionu korun.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA