Sobota 24. července. Svátek má Kristýna.

Soud zrušil moratorium EMTC, firma míří do konkursu

Praha, 18. 12. 2019 – Soud zrušil moratorium pro EMTC podnikatele Tomáše Bárty. Důvodem bylo uvedení nepravdivých informací v návrhu na jeho povolení, čímž podle soudu sledoval nepoctivý záměr. Bárta u soudu také připustil, že v hotovosti nosil některým věřitelům desítky milionů. Tím mohlo dojít k porušení zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a zkrácení ostatních věřitelů přibližně 70 milionů korun.

Městský soud v Praze zrušil moratorium vyhlášené na majetek společnosti EMTC – Czech a.s. Stalo se tak na základě úterního slyšení, kde bylo konstatováno, že dlužník ve svém návrhu na moratorium uváděl nepravdivé údaje, díky čemuž splnil podmínky pro povolení moratoria. V důsledku uvedení nepravdivých informací pak mohlo dojít ke zkrácení některých věřitelů o přibližně 70 milionů korun. V usnesení soud dále uvádí, že Tomáš Bárta svým postupem zjevně sledoval nepoctivý záměr.

Bárta sice argumentoval, že se jednalo o pohledávky, které fakticky neexistují, protože byly již v hotovosti uhrazeny, tuto skutečnost však nebyl schopen nijak prokázat: „Doklad o úhradě těchto závazků nemám, mám jen SMS zprávy, že jedu k němu, výpisy z banky a mám řidiče, který mě k němu vždy vozil,“ vyjádřil se. Tyto argumenty byly pro soud zcela nevěrohodné.

Slyšení u Městského soudu v Praze se konalo na základě návrhu na zrušení moratoria jednoho z věřitelů. Předmětem slyšení byly hlavně závažné nesrovnalosti týkající se dosavadních kroků podnikatele a možnost, že by jimi sledoval nepoctivý záměr. Společnost EMTC – Czech a.s. totiž prokazatelně emitovala dluhopisy v době, kdy byla značně předlužená. Na tuto skutečnost upozorňoval i auditor v letech 2016 – 2017.

Jak je uvedeno v insolvenčním zákoně, moratorium zaniká, jestliže „dlužník vyhlášením moratoria sledoval nepoctivý záměr, zejména přednostní uspokojení jen některých jeho věřitelů“. „Podle § 209 trestního zákoníku mohla být rovněž naplněna skutková podstata trestného činu podvodu,“ vyjádřila se Eliška Skřivanová z poradensko-spotřebitelského serveru Rizikovedlhopisy.cz, který dlouhodobě upozorňuje na pochybné dluhopisové emise.

Kromě zrušení moratoria na Bártovy firmy EMTC – Czech a.s. a Lipa Learning s.r.o., přičemž o druhém jmenovaném dosud nebylo rozhodnuto, žádají věřitelé také zpětvzetí povolení oddlužení a následné vyhlášení konkursu na majetek Tomáše Bárty, který navíc osobně ručí za část pohledávek dluhopisových investorů. Insolvenční řízení je vedeno také se společností EMTC – Business s.r.o.,kde je Bárta rovněž jednatelem. Toto řízení však z důvodů pochybností o poctivém záměru dlužníka dozoruje Městské státní zastupitelství.

Insolvenční rejstřík:

řízení Tomáše Bárty

řízení EMTC – Czech a.s.

řízení EMTC – Business s.r.o.

řízení Lipa Learnig s.r.o.

Tisková zpráva Rizikovedluhopisy.cz