Úterý 22. října. Svátek má Sabina.

Slovenský fintech startup spustil jedinečnou technologii v Evropě

Investice 23.09.2019 | 11:45 0 Komentářů

Bratislava, 20. 9. 2019 – Technologie hýbou světem. Slovenský fintechový startup Finax, jako první obchodník s cennými papíry v Evropě, zavedl technologii na plně automatizované ověření totožnosti pomocí obličejové biometrie. Díky tomu může spustit expanzi na velké trhy v Evropě.

Finanční produkty v online světě se začínají dramaticky měnit. Společnosti, které dokáží nabídnout technologicky inovativní produkt s kvalitním zhodnocením, se stávají lídry v poskytování finančních služeb. Této vizi věří i ve společnosti Finax, a proto se snaží poskytování svých služeb neustále zlepšovat a inovovat.

Jeden ze dvou největších projektů, které si Finax vytyčil pro rok 2019, bylo spuštění plně automatizované obličejové biometrie k ověření totožnosti zákazníků.

Od tohoto kroku si Finax slibuje zejména výrazné zrychlení procesu registrace a aktivace účtu zákazníka, ale i následné změny při výměně dokladů. „Vzhledem na plánovanou expanzi do zahraničí a nutnost komunikace se zákazníky v mnoha jazycích si od implementace slibujeme i výrazné snížení zátěže na naše oddělení podpory zákazníků,“ říká Juraj Hrbatý, zakladatel Finaxu.

Zakladatel Juraj Hrbatý o spuštění technologie obličejové biometrie

„Jsme mimořádně hrdí na to, že jsme tohoto milníku dosáhli jako první obchodník s cennými papíry v Evropě. Na Slovensku máme velmi talentované programátory a dokázali jsme, že i slovenské firmy se můžou ve světě technologicky prosadit,“ pokračuje.

Ani nejmodernější evropské online banky jako Revolut nebo N26 takovou technologii zatím nevyužívají.

Na biometrickou verifikaci klientů Finax implementoval technologii slovenské společnosti Innovatrics, podnikatele Jana Luntnera, jejíž technologii využívají firmy a státy z celého světa, a to včetně Tatra banky, která tuto technologii zavedla začátkem roku.

„Chtěl bych však vyzdvihnout tvůrčí práci programátorů z firmy Wezeo, kteří nám pomohli implementovat technologii web-based,“ hodnotí Juraj Hrbatý. Ověření totožnosti je díky tomu možné bez nutnosti stažení aplikace, což je evropský, ale možná i celosvětový unikát. Samotný Innovatrics potvrdil, že Finax je jejich první zákazník celosvětově, který tuto technologii zavedl s využitím pouze internetového prohlížeče.

„Velmi mě těší, že už v první den nasazení funkcionality byly reakce našich zákazníků a spolupracujících agentů velmi pozitivní. Nejvíce oceňují, že již nemusí ručně vypisovat téměř žádné osobní údaje, protože je systém automaticky načítá z občanského průkazu klienta,“ konstatuje předseda představenstva prvního robo-advisora na Slovensku.

V čem spočívá obličejová biometrie?

Finax jako finanční instituce musí podle pravidel ochrany proti legalizaci výnosů z trestné činnosti identifikovat a verifikovat zákazníka. Pokud s klientem není osobně, má možnost ověřit identitu klienta i biometricky.

Během registrace klient nahrává průkaz totožnosti, jehož součástí je i fotografie klienta. Následně klient udělá svou fotografii online. Tato fotografie se na základě charakteristických rysů obličeje porovnává s rysy obličeje na občanském průkazu.

Abychom si byli jisti, že nefotíte fotku z papíru, provádí se i ověření živosti. Při tomto ověření sledujeme, zda klient pohybuje očima, a to sledováním červeného bodu na obrazovce.

Algoritmus vyhodnocuje procentuální shody a při dosažení určité míry jistoty, a to vysoko nad 90%, ověří identitu zákazníka.

Dodatečným benefitem obličejové biometrie je i skenování dat na průkazu totožnosti prostřednictvím technologie OCR. Pokud je fotka dostatečně ostrá, všechny osobní údaje z průkazu totožnosti zaznamenáme a klient je již nemusí vypisovat ručně.

Tisková zpráva Finax