CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

02. 05. 2018

Slábnoucí euro pomáhá evropským akciím

Evropským akciím se na počátku nového měsíce daří. Index Stoxx 600 roste o 0,6 %, když více jak jedno procento přidávají těžaři a zpracovatelé komodit (+1,8 %) nebo technologické tituly (+1,5 %). V červených číslech končí dnešní obchodování maloobchodní řetězce (-0,9 %) či realitní developeři (-0,5 %).

Evropským akciím dodalo sílu slábnoucí euro vůči americkému dolaru, když se tento měnový pár dostal pod úroveň 1,20. Paradoxem je ale to, že euro ztratilo na základě slabších předstihových ukazatelů, které mohou naznačovat zpomalování hospodářského růstu v eurozóně. A to je negativním signálem pro evropské akcie.

Americký akciový trh na počátku středečního obchodování mírně ztrácí, když index S&P 500 odepisuje 0,1 %. Nedaří se většině sektorů, v plusu se drží pouze duo sektorů informačních technologií a energetických společností. Investoři čekají na podvečerní zasedání americké centrální banky. Její měnový výbor FOMC by se sazbami hýbat neměl, nicméně je možné i v kontextu nedávných inflačních čísel očekávat jestřábí komentáře. Náznaky rychlejšího, respektive dřívějšího zvyšování úrokových sazeb by byly pro akciový trh jako celek nepříznivým faktorem.

Na pražském parketu během dneška k žádným výrazným změnám nedošlo. Index PX uzavřel prakticky beze změny, když přidal necelou jednu desetinu procenta. Jednoznačným vítězem se staly akcie likérky Stock Spirits (+2,9 %), které se dnes obchodovaly naposledy s nárokem na dividendu. Až s velkým odstupem je následovaly akcie ČEZ (+0,6 %) a Monety (+0,4 %). Naopak propadlíkem dne se staly akcie tabákového producenta Philip Morris ČR (-1,5 %). Zobchodovaný objem dosáhl v hlavní části necelé půl miliardy korun, čímž mírně zaostal za ročním průměrem.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA