CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

31. 08. 2017

Šest strašáků, které člověka odrazují od investování

Důvodů, proč by člověk neměl své nadbytečné prostředky investovat, je mnoho a přicházejí s nimi ve velké míře právě ti, kteří to nikdy nezkusili. Často se přitom odvolávají na všeobecné povědomí: „Přece všichni vědí, že to nejde.“, případně znají někoho, kdo to zkusil, a nevyplatilo se mu to. Před lety ale také všichni věděli, že je Země středem vesmíru a Slunce kolem ní pokorně obíhá. Jen několik odvážných říkalo, že je tomu naopak, a ti se šeredně spálili. A to doslova. Jaké jsou hlavní důvody, že se bojíme vložit své prostředky na světové burzy?

Je to rizikové!

V době, kdy lidé platí velké peníze za adrenalinové zážitky a vrhají se zcela dobrovolně po hlavě z vysokých mostů, spoléhajíce pouze na tenké lano, je toto poměrně zajímavá výmluva. Dobrou zprávou je, že investování je jenom tak rizikové, jak si ho sami nastavíte. Nástroje, do nichž lze přebytečné peníze vložit, jsou rozmanité a také různě rizikové. Je tudíž dobré vyznat se sám sobě a vědět, co ještě snesu a co je již přes čáru a nebudu se při tom cítit komfortně. Zároveň je žádoucí si uvědomit, že nízké riziko s sebou nese zpravidla nižší zhodnocení a naopak. Svoji investiční strategii můžete přizpůsobit sami sobě a volit mezi konzervativním, vyváženým nebo dynamickým přístupem.

Všude píší, že se blíží propad. Teď se investovat rozhodně nevyplatí!

Dovedete si představit horší dobu na dlouhodobou investici, než byl rok 1997? Tři roky před splasknutím internetové bubliny a deset let před vypuknutím světové finanční krize.  Ten, kdo v této době investoval, si asi zadělal na pořádný problém, že?

Zdroj : Morningstar

Ne nutně. Jak ukazuje graf vývoje takové jednorázové investice, na konci vašeho dvacetiletého horizontu končíte i přes dvě velice těžká období s téměř dvojnásobnou částkou. To zase není tak špatné, jak jste si možná na začátku mysleli. A pokud jste spíše konzervativní či vyvážení investoři, pak pro vás ani ta dvě krizová období nebyla příliš bolestivá.

Akcie jsou teď drahé a dluhopisy jakbysmet! Všude to říkají.

Ano, mnohé akciové indexy jsou teď skutečně drahé a slibují v budoucích pěti až deseti letech nižší než průměrné výnosy. O tom nebudu polemizovat. Nicméně i v této situaci nadále slibují výnosy, které zdaleka převyšují jiné možnosti uložení nadbytečných peněz. A navíc, některé akciové indexy jsou i dnes poměrně levné. Dobrý investiční poradce (neříkám, že každý poradce je dobrý poradce) je dokáže najít a doporučit.

Nebudu investovat do firem, které neznám

Ne, to opravdu nemusíte. Stačí se podívat na domácí české akcie. Firmy jako ČEZ a Komerční banka zná každý. Český akciový trh se těší okázalému nezájmu investorů. Desetiprocentní zhodnocení je na pětiletém horizontu oproti zbytku světa skutečně neviditelné. Ty dvě procenta ročně jsou ale i tak víc, než lidem přinesly peníze uložené na pevně úročených vkladech. Nezájem o náš malý trh má také za důsledek, že více jak šestiprocentní dividendový výnos, který investoři od firem obchodovaných v Praze získávají, je aktuálně bezkonkurenční. Vadí vám bankovní poplatky? Dividendy vyplácené bankami vám je vrátí zpět. Brbláte nad cenami elektřiny? Dividenda vyplácená společností ČEZ je dostatečně vysoká, aby vám přinejmenším část nákladů za energie vrátila.

Nemám na to. Nejsem investiční génius.

Pokud se člověk sám ve světě investic necítí doma, ještě to neznamená, že by byl odsouzen k nečinnosti a nemohl se na růstu cen akcií, dluhopisů a komodit podílet. Svět je plný nabídek investičních společností nabízejících správu peněz v rámci různých a cenově dobře dostupných fondů spravovaných investičními profesionály. Tyto nabídky jsou zcela jistě mnohem solidnější než ty, které slýcháme v televizních reklamách ze stran firem poskytujících půjčky.

Když je to tak jednoduché, proč to nedělá každý?

To se neptejte mě. Já se pohybuji na burzách s vlastními i svěřenými penězi více jak patnáct let a nelituji toho. Otázka patří „těm druhým“.

Svět investic zcela jistě není bezrizikové perpetuum mobile tvořící z investorů milionáře jako na běžícím pásu. Rizika se ovšem dají rozumně regulovat a je-li řeč o zhodnocování peněz, nemají investice žádnou alternativu.

Václav Pech, investiční analytik společnosti Broker Trust