CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

29. 03. 2018

Subjekty:

Šest rad, jak si nevykoledovat finanční problémy, nejen o Velikonocích

Finanční gramotnost se v Česku pohybuje stále jen na průměrné úrovni. V nedávném průzkumu České bankovní asociace dosáhli Češi 56 bodů ze sta. Oproti loňskému roku je to zlepšení o pouhý bod. Lidé často kvůli neznalosti či nedůslednosti přicházejí o nemalé peníze a zakládají si na budoucí problémy. Přečtěte, jakých chyb se vyvarovat a nevykoledovat si tak finanční potíže.

Čtěte smlouvy

Jen minimum lidí přečte celé smlouvy týkající se finančních produktů včetně různých dodatků, seznamů výluk či ceníků. Právě zde se často skrývají nejrůznější záludnosti a kličky. Pokud některé pasáži nerozumíte, trvejte na jejím vysvětlení. Neochota, neschopnost či snaha tato ustanovení bagatelizovat může být signálem nepoctivého jednání toho, kdo s vámi smlouvu sjednává. Žádnou smlouvu nepodepisujte ve stresu a pod nátlakem, ale nechte si dostatek času, abyste se mohli v klidu rozmyslet.

O kvalitě pojištění nevypovídá jeho cena, ale rozsah pojistného krytí, které je dáno různými výlukami a jinými omezeními danými ve smlouvě. Jednotlivé nabídky by se proto měly pečlivě porovnávat především podle těchto parametrů,“ říká Dušan Šídlo, analytik společnosti Broker Trust.

Na úvěr pořizujte jen věci s trvalou hodnotou

Stále se najde nemálo lidí, kteří nakupují dárky pod stromeček nebo letní dovolenou na dluh. Pokud dotyčný neočekává v budoucnu zvýšení příjmů, je podobné jednání cestou do dluhové pasti. Úvěry by měli spotřebitelé využívat jen na věci s dlouhodobou hodnotou, která bude trvat i po splacení půjčky. Pozor si dávejte také na reklamní akce slibující nejnižší úrok na trhu, což se týká i hypoték.

„Úroková sazba sice významně ovlivňuje částku, kterou klienti za hypotéku přeplatí, ale další poplatky, případně podmínky čerpání, které už nemusí být tak viditelné, mohou hypotéku významně prodražit a pouhým porovnáním RPSN to někdy nezjistíte. Například různé druhy bankopojištění výši RPSN zvednou i o několik desetin procenta, takže nabídka úvěru s nižší úrokovou sazbou může být ve skutečnosti méně výhodná než jiná,“ uvádí Jiří Kryl, hypoteční analytik Broker Trustu.

Aktualizujte pojistky

Aby bylo pojištění efektivní, je potřeba pravidelně kontrolovat, zda odpovídá aktuálnímu stavu, ať už jde o nemovitost nebo třeba životní pojistku. Někteří lidé přitom svou pojistnou smlouvu neaktualizují klidně i patnáct let.

„Častým rizikem je tzv. podpojištění, kdy majitelé například zvýší hodnotu své nemovitosti nákladnou rekonstrukcí, ale už neaktualizují pojistnou smlouvu, která bude tuto skutečnost zohledňovat. V případě škodné události by pak pojišťovna vyplatila nižší plnění,“ uvádí Emil Hála, pojistný analytik Broker Trustu.

Nepodléhejte módním vlnám a pohádkám

Když se v masových médiích začne mluvit o tom, že stoupají například ceny zlata a investují do něho tisíce lidí, bývá to okamžik, který je vhodný spíš k prodeji než k nákupu. Největší výkony mívá v tento moment komodita či akcie zpravidla za sebou a dá se očekávat minimálně krátkodobý propad její hodnoty. Kategorií sama pro sebe jsou „investiční pohádky“, které slibují bezpracné zbohatnutí přes noc, v naprosté většině případů je to jen způsob, jak z důvěřivcům vytáhnout peníze.

„Typickým příkladem módní vlny byl na přelomu roku prudký růst a následný propad kryptoměn, především bitcoinu. Ti, kteří do rozjetého vlaku nastoupili na jeho vrcholu, přišli o desítky procent své investice,“ říká Václav Pech, investiční analytik Broker Trustu.

Investujte jen tolik, kolik si můžete dovolit ztratit

Každý investor by měl znát svou toleranci rizika a také investovat jen takovou částku, kterou si může v případě katastrofického scénáře dovolit ztratit, aniž by to ohrozilo jeho finanční stabilitu. Investovat, když člověk nemá vytvořenou dostatečnou rezervu pro mimořádné události, nebo dokonce na dluh, je nesmysl.

„Investoři by neměli vsázet vše na jednu kartu, ale své prostředky rozložit do více aktiv, kterým ideálně rozumí nebo které spravují odborníci. Ve chvíli, kdy budou mít část prostředků vloženou do konzervativních aktiv s nízkým rizikem, mohou si dovolit část peněz investovat do dynamičtějších produktů s vyšší výnosem a tomu úměrným rizikem,“ dodává Václav Pech.

Nespoléhejte jen na stát

Ty, kteří předpokládají, že se o ně ve stáří postará stát vyplácenou penzí, čeká nepříjemné překvapení. Současná výše starobních důchodů dosahuje zhruba jen poloviny průměrné mzdy. Každý by si tedy měl na stáří spořit ještě samostatně. Na trhu je v dnešní době dostatek produktů, například v rámci doplňkového penzijního spoření, které umožňují pravidelně vkládat částky už v řádu stokorun a využít tak efektu dlouhodobého zhodnocování peněz. Čím dříve člověk začne, tím lépe.