Úterý 20. října. Svátek má Vendelín.

Sberbank navýší o 2 mld. Kč kapitál pro další expanzi na českém trhu

Banky Sberbank 19.12.2013 | 12:06 0 Komentářů

Sberbank CZ dnes získala další významné zdroje pro pokračující úvěrovou expanzi na českém trhu formou tzv. podřízeného dluhu. Banka přijetím 77,3 milionu eur (asi 2,1 miliardy Kč) navýší svůj kapitál pro krytí rizik. Celou částku poskytl bance na osm let jediný akcionář, jímž je Sberbank Europe AG.

„Navýšení kapitálu umožní v souladu s naší strategií další rozvoj na českém bankovním trhu. Akcionář tímto krokem jednoznačně demonstruje svou podporu Sberbank CZ jako dceřiné banky,“ uvedl Vladimír Šolc, generální ředitel a předseda představenstva Sberbank CZ.

Podřízený dluh patří v bankovnictví ke standardním metodám, jimiž majoritní akcionář umožňuje rozvoj dceřiné společnosti a zlepšuje její rizikový profil. Transakci, která podléhá schválení dohledového orgánu, již odsouhlasila Česká národní banka.

Bilanční suma Sberbank CZ přesáhla k 30. září letošního roku 65 miliard korun, pohledávky za klienty činily téměř 49 miliard korun a vklady klientů 48 miliard korun. V letošním roce banka posiluje své pozice na trhu, stejnou ambici má také pro následující období. V soutěži Nejlepší banka 2013 získala Sberbank CZ první místo v kategorii Klientsky nejpřívětivější banka 2013, na 3. místě se umístila v kategorii Nejdynamičtější banka roku 2013 soutěže Fincentrum Banka roku.