CZK/€ 24.710 -0,12%

08. 03. 2012

Subjekty:

Saxo Bank vykázala opět zisk

Provozní zisk skupiny vzrostl za rok 2011 o 6 procent a dosáhl 3,53 mld. DKK oproti 3,34 mld. DKK v roce 2010. Banka v tomto období opět investovala do rozvoje podnikání, když náklady na zaměstnance a administrativní náklady vzrostly o 12 procent. Čistý zisk tak činil 618 mil. DKK, což znamenalo pokles o 4 procenta oproti předchozímu rekordnímu roku. Zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) meziročně vzrostl o 4 procenta na 1,16 mld. DKK.

Klientská depozita v online obchodování vzrostla o 26 procent  a dosáhla 26,7  mld. DKK (údaj z 31. prosince 2011). Vklady klientů v rámci správy aktiv retailové části Saxo Bank meziročně vzrostly o 13 procent (v porovnání s 31,3 mld. DKK k 31. prosinci 2010 a 35,3 mld. DKK k 31. prosinci 2011). Celkový objem spravovaných aktiv se zvýšil z 31,2 mld. DKK ke dni 31. prosince 2010 na 33,2 mld. DKK k 31. prosinci 2011.

Zakladatelé a generální ředitelé Saxo Bank Kim Fournais a Lars Seier Christensen ve společném prohlášení uvedli:

“Celková situace na trhu snížila chuť investorů riskovat a omezila jejich aktivitu. I proto jsme s letošními výsledky spokojeni. Potvrdila se tak životaschopnost našeho obchodního modelu.”

“Na náročnou situaci na trhu jsme reagovali tak, že jsme se zaměřili na růst našeho byznysu prostřednictvím geografické expanze. Pokračujeme i v rozvoji produktů a obchodních platforem. Strategie Saxo Bank se zaměřuje na rozšíření a diverzifikaci nabídky produktů a služeb, kterými chceme oslovit ještě širší mezinárodní klientelu. To jde ruku v ruce se snahou přizpůsobit nabídku přímo potřebám klientů. Stejně tak jsme hrdí na naši aktivní roli v úsilí o nastolení větší transparentnosti trhu a produktů ve světě on-line finančních služeb.”

V srpnu 2011 Saxo Bank ohlásila, že se významným akcionářem společnosti chce stát TPG Capital, přední světová investiční společnost. Během prosince pak toto spojení posvětily všechny dozorové orgány. TPG Capital získala ve společnosti Saxo Bank 30procentní podíl. Zakladatelé Saxo Bank si tak v bance udrželi majoritní část akcií. Fournais Holding A/S a Lars Seier Christensen Holding A/S vlastní každá 29,95 procent Saxo Bank. Zbývající akcie drží hlavně současní a bývalí zaměstnanci banky.