Neděle 27. září. Svátek má Jonáš.

Rychlá, turbulentní doba pro obchodníka se zlatem

Investice ZLAŤÁKY 04.05.2020 | 14:26 0 Komentářů

Investiční zlato a stříbro jsou nástroje, který slouží lidem k uchování majetku v nejistých dobách. Za minulé krize v letech 2008-2015 cena zlata vystoupala až k 1 900 USD za unci. Letos se díky pandemii koronaviru a jeho dopadu na ekonomiku přehoupla přes 1 700 USD za unci. Zlato však zažívá, jak růst, tak i strmé poklesy (stejně jako akcie, komodity a další), což je specifikum dnešní doby. Prudké propady generují nákupní příležitosti a investoři vybírají hotovost, aby za ni mohli nakoupit to, co je momentálně ve výprodeji.

Obchodníci se zlatem netrpí v současné době poklesem poptávky. „Zaznamenali jsem velký zájem, především o čistě investiční mince a slitky. Díky koronaviru se však poptávka výrazně přehoupla do on-line prostředí. Uvidíme, jak rychlý bude návrat zákazníků do kamenných prodejen nebo zda budou raději preferovat bezpečí on-line nákupů z domova,“ uvádí předseda představenstva společnosti Zlaťáky, Lukáš Jankovský.

„Obchodujeme s investiční komoditou, jejíž cena se dynamicky mění. Proto je v našem případě okamžikem uzavření kupní smlouvy zpravidla moment, kdy máme na kontě zákazníkovy peníze a zákazník telefonicky souhlasí s cenou v daný moment (kupní smlouva tedy zpravidla nevzniká momentem odeslání e-shopové objednávky). Objednávky tedy zpracováváme, pak voláme, v případě souhlasu objednáváme u dodavatele,“ vysvětluje změnu pravidel obchodování se zlatem Lukáš Jankovský ze Zlaťáků.

Konkrétní příklad z praxe od společnosti Zlaťáky:

Současná poptávka po zlatu je tak vysoká, že i největší obchodníci čelí výpadkům dodávek. „My máme dodávky zlata ze Švýcarska, kde na začátku dubna došlo k částečnému obnovení provozu rafinérií. V blízké době očekáváme, že se dodávky budou postupně obnovovat,“říká Lukáš Jankovský.

Tři největší zpracovatelé zlata PAMP, Valcambi a Argor-Heraeus ve Švýcarsku, museli totiž uzavřít provozy 20. března na základě rozhodnutí místní samosprávy. Tyto tři rafinérie představují třetinu celosvětové nabídky zlata. Na začátku dubna dostaly povolení od vlády k částečnému obnovení provozu při dodržení hygienických a bezpečnostních opatření, stále se však jedná o méně než 50% provoz ve srovnání s běžným stavem.

Z pohledu investora je ideální diverzifikovat, a tak nejlépe chránit své portfolio před rizikem. Jednu třetinu investovat do dlouhodobých aktiv, například nemovitostí, druhou do více rizikových, ale výnosnějších akcií a třetí do uchovatele hodnoty, kterým mohou být právě vzácné kovy, a to především zlato. Z dlouhodobého hlediska je cena zlata stabilní, zlato je také vysoce likvidní a je spojeno s nízkými náklady na jeho držbu.