Sobota 24. října. Svátek má Nina.

Rumunská společnost Azomures získala financování ve výši 66 milionů EUR na modernizaci závodu na výrobu hnojiv

Investice 21.05.2014 | 08:52 0 Komentářů

Exportní odběratelský úvěr, který aranžovaly Česká spořitelna, a.s. („ČS“) a Československá obchodní banka, a.s. („ČSOB“) ve spolupráci s Banca Comercială Română, umožní rumunskému výrobci chemických hnojiv, společnosti Azomureș SA Tîrgu Mureș, realizovat jednu z největších investic za posledních 30 let. (Tisková zpráva: Azomureș, EGAP, Chemoproject Nitrogen, Česká spořitelna, ČSOB, Banca Comercială Română)

Uvěrová smlouva, která firmě zajišťuje dvanáctileté financování ve výši 66 milionů EUR, byla podepsána 20. května 2014 v Bukurešti u příležitosti podnikatelské mise Prezidenta ČR Miloše Zemana do Rumunska a Moldávie.

Společnost Azomures využije financování na modernizaci závodu na výrobu močoviny, kterou provede česká společnost Chemoproject Nitrogen a.s. Součástí závodu budou výrobní linky na pevná hnojiva, ale také na melamin a tekutá hnojiva.

Cílem společnosti Azomureș je zmodernizovat závod na rozpouštění močoviny a nahradit stávající granulační věž novým, moderním zařízením, které firmě umožní splnit ekologické požadavky v oblasti emisí prachu a amoniaku. Po této modernizaci by se měla nejen zvýšit výrobní kapacita závodu, a to z 900 t/den na 1 425 t/den, ale také jeho flexibilita, která firmě umožní reagovat pružně na poptávku trhu i na domácí tok výroby. Díky tomu bude společnost Azomureș schopna zemědělcům nabídnout hnojiva v prémiové kvalitě.

Banky

Financování bylo aranžováno Českou spořitelnou a ČSOB. Česká spořitelna vystupovala jako agent úvěru a Banca Comercială Română jako agent pro zajištění.

Úvěr bude pojištěn EGAP, Exportní garanční a pojišťovací společností České republiky.

Právní poradce

Právním poradcem věřitelů byla advokátní kancelář Allen & Overy LLP a její spolupracující rumunská kancelář Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA.