Středa 12. prosince. Svátek má Simona.

Rozvířené vody měnové politiky ČNB

Banky 16.10.2017 | 19:42 0 Komentářů

Česká koruna se dnes odpoledne pohybuje kolem úrovně EUR/CZK 25,75 a oproti začátku minulého týdne posílila z úrovně EUR/CZK 25,89. Vůči dolaru se koruna obchoduje poblíž hladiny USD/CZK 21,80 a ve srovnání s předchozím týdnem koruna posílila přibližně o 25 haléřů.

V pátečním rozhovoru rozvířil klidné vody měnové politiky ČNB člen bankovní rady V. Benda, podle jehož slov je tuzemská ekonomika připravena na zvýšení úrokových sazeb až o 75 bazických bodů ještě v tomto roce. Vzhledem k tomu, že do konce roku zbývají pouze dvě měnověpolitická jednání bankovní rady, není vyloučeno, že by hlasoval i pro vyšší jednorázové zvýšení sazeb, než je standartní čtvrtprocentní bod. Tomu by nasvědčoval i záznam z posledního měnověpolitického jednání, z kterého vyplývá, že minimálně jeden člen bankovní rady nevylučuje zvyšování sazeb o více než 0,25 p.b. Vše ovšem bude záviset na vývoji devizového kurzu a jeho míře posilování, které by vytvořilo dostatečné protiinflační tlaky v ekonomice. Podle jeho slov je potřeba využít silné konjuktury ekonomiky, díky které bude takový růst sazeb lépe vstřebán.

Slova V. Bendy vyprovokovala posílení koruny až k hranici EUR/CZK 25,80. Dokud koruna posiluje a o růstu úrokových sazeb až k 1,00 % ke konci letošního roku hovoří pouze jeden ze sedmi členů bankovní rady ČNB, nemáme důvod měnit naši prognózu. Ta počítá s listopadovým zvýšením o 0,25 p.b. a s dalšíma dvěma na 1,00 % v průběhu následujícího roku. Přičemž výraznější zpřísnění měnových podmínek očekáváme od koruny, která podle naší prognózy bude posilovat až k EUR/CZK 25,00 ke konci roku 2018.

O víkendu nás čekají volby do poslanecké sněmovny. Náš tým počítá se dvěma scénáři pro tuzemskou politiku. V prvním by pokračovala stávající koalice s přeskupenými silami jednotlivých stran, což by znamenalo relativní zachování kontinuity současné vládní politiky a pozitivní nebo neutrální dopad na trh. Druhý scénář počítá s vládní krizí vyvolanou neschopností nové poslanecké sněmovny složit novou vládu. V tomto případě může hrozit koruně mírné oslabení z důvodu politické nejistoty po volbách. To je však jen málo pravděpodobné. Koruna už mnohokrát v minulosti prokázala svou odolnost vůči politickým vlivům. Větší roli hrají dlouhodobě makroekonomické fundamenty, které jsou navíc velmi příznivé.

František Táborský, analytik Raiffeisenbank