Neděle 18. dubna. Svátek má Valérie.

Rok 2016 začne pro export optimisticky

Makro 14.10.2015 | 14:00 0 Komentářů

Vyhlídky na začátek roku 2016 jsou pro český export optimistické. Index Asociace exportérů (IAE) se po prosincovém zpomalení propadu vyšplhal na 10,26 bodu, což znamená , že se českým vývozcům bude v lednu dařit.  Velkou měrou se na tom podílejí především zahraniční zakázky, které meziměsíčně výrazně vzrostly.  Pozitivně se do IAE promítlo také zlepšení u německých průmyslových zakázek. (Tisková zpráva: Asociace exportérů)

Navzdory dvouciferné hodnotě IAE je začátek příštího roku pro exportéry spojen s velkým otazníkem. A důvody je nutné hledat především u našeho západního souseda. Přední německé instituty zkraje října snížily odhad růstu německé ekonomiky v letošním roce na 1,8 % z původních 2,1 %. Problémy v Číně, slabší výsledky amerického průmyslu a nově kauza Dieselgate se mohou rovněž velmi negativně podepsat na výkonnosti německých exportních podniků. Pokud si k tomu uvědomíme, že vývoz vozidel a součástí tvoří přes 20 % veškerého českého exportu, tak vyhlídky nejsou příliš růžové.

Negativních vlivů na český export tedy bude i v roce 2016 více než dost, přesto je lednová hodnota Indexu dobrým příslibem, že čeští vývozci dokáží i za této konstelace najít uplatnění na stávajících i nových trzích.