Pátek 24. listopadu. Svátek má Emílie.

Rok 2015 pro ČSOB: Čistý zisk na úrovni 14 miliard Kč, vynikající kvalita úvěrů, investice do digitálních služeb

Banky ČSOB 18.02.2016 | 14:32 0 Komentářů

Čistý zisk skupiny za rok 2015 vzrostl o tři procenta na 14,0 miliard korun

• ČSOB posílila svou pozici jedničky v úvěrech, když jejich objem vzrostl o šest procent na 582 miliard korun* při zachování vynikající kvality úvěrů

• Objem vkladů se zvýšil na 700 miliard korun*, meziročně o pět procent více

• Celkový objem aktiv pod správou dosáhl 184 miliard korun, což představuje osmiprocentní růst

• Provozní výnosy vzrostly na 32,5 miliard korun navzdory nízkým úrokovým sazbám, což je meziročně o tři procenta více

• Provozní náklady dosáhly 15,7 miliard korun, meziroční nárůst o pět procent

• ČSOB uvedla nový komunikační a vizuální styl zaměřený na každodenní potřeby klientů

• ČSOB svým klientům přinesla větší pohodlí a komfort, a to díky novým produktům a službám, mezi které patří Plus Konto, klientská dokumentace v digitální podobě, video bankéř pro SME klienty nebo nový design webových stránek csob.cz pro snadnou navigaci finančních potřeb klientů

• ČSOB byla zvolena nejlepší bankou v České republice za rok 2015 mezinárodními časopisy The Banker, Euromoney, Global Finance a ekonomickým deníkem Hospodářské noviny

• ČSOB Privátní bankovnictví obdrželo titul Nejlepší privátní banka v České republice za rok 2015 v soutěži The Banker/PWM a za rok 2016 od časopisu Euromoney

„Úspěchy v roce 2015 potvrzují, že klienti oceňují naše produkty a služby a vítají inovace, které jsme zavedli. V roce 2016 bychom chtěli dále zlepšovat klientský zážitek a zaměřit se na propojení technických inovací a osobní interakce,” uvedl John Hollows, generální ředitel ČSOB.

„V roce 2015 jsme dosáhli silného růstu v půjčkách, investicích, transakcích i v pojištění. Díky vynikající kvalitě úvěrů, i přes klesající marže a rostoucí investice, se nám podařilo zvýšit náš čistý zisk o tři procenta,” dodal Jiří Vévoda, finanční ředitel ČSOB.

Vyvážený růst úvěrů, vkladů a aktiv pod správou spolu se silnou výkonností finančních trhů byly hlavními faktory meziročního růstu čistého zisku za rok 2015. Za růstem úvěrového portfolia stál pokračující růst hypoték, SME / korporátních úvěrů a leasingu. Rok 2015 se stal rekordním v historii ČSOB v objemu nově poskytnutých hypoték (51 mld. Kč). Meziroční nárůst na straně vkladů byl plně tažen běžnými účty. Navzdory růstu obchodních objemů si ČSOB udržela vysokou kvalitu úvěrového portfolia a ukazatel podílu úvěrů po splatnosti nadále klesá. S hodnotou na úrovni 3,64 procenta zůstává nejnižší za posledních šest let.

FY 2014

FY 2015

Meziroční změna

Čistý zisk (mld. Kč)