Středa 28. října. Je Státní Svátek

RENOMIA zaznamenává vyšší poptávku po zajištění pohledávek – důvodem je pokračující růst insolvencí

Pojištění 18.06.2014 | 12:49 0 Komentářů

V prvním čtvrtletí letošního roku bylo podáno téměř o 6 % více insolvenčních návrhů a konkurzů než ve stejném období loňského roku. Z celkového počtu 9 124 návrhů byl nejvyšší počet podán v oboru stavebnictví. Vzhledem ke zvyšujícímu se počtu návrhů zaznamenává RENOMIA, a. s., největší pojišťovací makléř na českém trhu, stoupající zájem ze strany společností o pojištění pohledávek a záruk. (Tisková zpráva Renomia, a. s.)

Od roku 2008 počet insolvenčních návrhů a konkurzů výrazně roste a začíná se blížit rekordní hodnotě z roku 2000. Řada velkých průmyslových společností se v poslední době potýká s problémy způsobenými neplatiči pohledávek. Samy se tak mohou ne vlastním přičiněním dostat do druhotné platební neschopnosti, čímž se začarovaný kruh uzavírá. Pohledávky za odběrateli tvoří až 40 % aktiv firem, přitom řada subjektů nemá své pohledávky zajištěné a spoléhá na znalost trhu a svých zákazníků. V České republice se každým rokem ocitá v insolvenci kolem 2 000 firem a toto číslo neustále narůstá.

Ochrana před rizikem

Riziko insolvence odběratele a vlivu nesplacené pohledávky na vlastní byznys lze omezit využitím zajišťovacích instrumentů. Nejvhodnějším nástrojem omezení rizika je především pojištění pohledávek. V porovnání s bankovními instrumenty (záruky, akreditivy) se jedná o cenově výhodný produkt, kdy se pojistné pohybuje ve zlomcích procent z pojišťovaného obratu. „Vzhledem ke stále rostoucímu počtu insolvenčních návrhů a konkurzů se pro mnoho firem pojištění pohledávek stává nezbytností,“ říká Hynek Rasocha, ředitel RENOMIA Trade Credit, a dodává, „možnost eliminace rizika nezaplacení z důvodu insolvence odběratele, z důvodu platební neschopnosti či platební nevůle je pro výrobní a obchodní firmy stále aktuálnější. A dosud ne zcela známou možností je i pojištění záruk za dodané dílo. Jedná se o vhodnou alternativu k bankovním zárukám, která nezvyšuje angažovanost klienta vůči bance.“

„RENOMA má také přístup na londýnský pojistný trh včetně syndikátu Lloyd´s. Dokáže tak v některých případech a pro některá teritoria zajistit krytí exportních projektů proti komerčním a politickým rizikům jako alternativu v těch případech, kdy pojištění se státní podporou přes EGAP není z určitých důvodů dostupné,doplňuje zajímavou možnost zajištění Hynek Rasocha.

Situace v Evropě

Trend nárůstu insolvenčních návrhů a konkurzů se netýká jen České republiky, ale podobná situace nastala v řadě evropských zemí. K prudkému nárůstu insolvencí dochází v poslední době ve Španělsku, kde došlo k navýšení o 40 %. Největší počet insolvencí v Evropě zaznamenala Francie, kde například v roce 2012 vstoupilo do insolvence přes 60 000 firem. Pro české exportéry je rizikovou oblastí například Polsko či Rumunsko, kde bylo v roce 2012 zaznamenáno téměř 30 000 firemních insolvencí.