CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

24. 06. 2015

Regulace provizí je v Evropě standard, Česko je výjimkou

Způsoby regulace jsou podle FAEI velmi rozdílné a pohybují se mezi dvěma extrémy. Těmi jsou na straně jedné model používaný již několik let ve Velké Británii, který zjednodušeně znamená absolutní zákaz provizí placených pojišťovnou zprostředkovatelům (dealerům) pojištění. Opačnou variantou je model německý, který byl zaveden v nyní existující podobě nedávno – ten reguluje celkové poplatky placené klientem, tedy provizi i poplatky účtované pojišťovnami.

„Nynější praxe v České republice, kdy regulace neexistuje vůbec a kde klientovi není přesně vyčíslena jeho platba pro zprostředkovatele, je naprosto mimořádný, konstatoval předseda FAEI Přemysl Souček. Nicméně v českém prostředí s poměrně nízkou kvalitou služeb finančního poradenství by okamžitý zákaz provizí vedl zřejmě k rozpadu prodejního systému a k dlouhodobějším důsledkům. „Následování britského modelu, který se prosadil v Nizozemsku, ve Skandinávii a je připravován v Polsku, proto nemá nijak širokou podporu,“ uvedl.

Principem německého modelu je regulace celkových nákladů klienta – ať již jde o poplatky skutečně účtované pojišťovnami nebo o provize. Vznikl jako odpověď na tlak pojišťoven na určení maximální provize, neboť situace se stávala podobně neúnosnou, jako je tomu již řadu let v ČR.

Většina evropských zemí směřuje postupně od zcela neregulovaného trhu přes trh regulovaný zastropováním provizí, případně stropu všech poplatků, až absolutnímu k zákazu provizí. Povinnost makléře informovat o výši své provize (případně povinnost uvést výši provize ve smlouvě o pojištění) nyní platí nebo vstupuje v platnost v podstatě ve všech vyspělých evropských státech. Česká republika je v této oblasti jednou z posledních zemí, poznamenal předseda FAEI.