CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

16. 02. 2017

Registry omezí podvody při financování strojů a zařízení

ČLFA proto usiluje o vytváření podmínek, které by takovému podvodnému jednáním bránily. Expertní skupina asociace v uplynulém období analyzovala nabídky pěti společností, které vedou registr financovaných strojů a zařízení anebo jsou připraveny na jeho provoz. „Právě registry jsou totiž nástrojem, který se v boji s finančními podvody osvědčuje u jiných kategorií zboží, například u dopravních prostředků,“ vysvětluje předsedkyně Výboru pro financování podnikatelů ČLFA Marta Slažanská.

Expertní skupina testovala, zda programy pěti společností umožňují ještě před uzavřením smlouvy o financování hodnověrně ověřit, jestli daný stroj či zařízení již není financován jiným subjektem. Zároveň ji zajímalo, zdali v průběhu plnění smlouvy o leasingu či úvěru dokážou odhalit, když financovaný subjekt podvodně dohodne financování téže věci s jinou společností nebo i více společnostmi.

„Ukázalo se, že předložené nabídky splňují naši představu o eliminaci podvodů v oblasti financování strojů a zařízení. Závěry expertní skupiny jsme předali členským firmám v rámci doporučení pro jejich výběr z existujících nabídek a předpokládáme, že aktivní sledování v registru bude ze strany našich členů využito již v tomto čtvrtletí. Jsme přesvědčeni, že ČLFA i tímto opatřením přispívá k prevenci kriminality ve financování investic a ke kultivaci celého finančního trhu,“ konstatuje Marta Slažanská.

Tisková zpráva: ČLFA