Sobota 23. ledna. Svátek má Zdeněk.

Na regionálních trzích panuje klid

Investice 15.02.2018 | 23:55 0 Komentářů

Obchodování na regionálních trzích bylo ve čtvrtek mimořádně poklidné. Kurz koruny se vůči euru pohyboval ve čtyřhaléřovém pásmu 25,34-25,38 CZK/EUR, přičemž aktivita na trhu zůstávala nízká. Podobně na tom byl polský zlotý, který se držel v pásmu 4,150-4,160 PLN/EUR. Zisk si připsal pouze maďarský forint, který posílil o 0,1 % na 311,6 HUF/EUR.

V závěru loňského roku se české ekonomice dařilo

Zítra se dozvíme, jak si česká ekonomika vedla v posledním čtvrtletí loňského roku. Růst HDP podle našeho odhadu dosáhl ve srovnání s předchozím čtvrtletím 1 %. V meziročním srovnání pak dynamika zrychlila na 5,6 %. Růst byl podle nás široce rozložený. Na poptávkové straně přiložily ruku k dílu všechny složky kromě tvorby zásob. Díky mimořádně dobré situaci na trhu práce zůstává hlavním motorem spotřeba domácností, ke slovu se však výrazněji vrací i investice. Pozitivně by měl tentokrát přispět i zahraniční obchod, a to především díky silné poptávce z Německa. Za celý loňský rok dosáhl podle naší prognózy růst HDP 4,6 %.

V Polsku bude pozornost směřovat na zveřejnění průměrné mzdy. Ta se v lednu podle našich odhadů zvýšila o 8,3 % y/y. Ne všechna mzdová vyjednávání však byla ukončena, a mzdový růst může pokračovat i v následujících měsících. Mzdové statistiky budou důležité i pro polskou centrální banku. Někteří členové polského výboru pro měnové otázky totiž považují rostoucí mzdové tlaky za ospravedlnění případného zvýšení úrokových sazeb. K tomuto kroku však podle našeho názoru přistoupí až ve druhé polovině letošního roku.

JANA STECKEROVÁ, KOMERČNÍ BANKA