CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

18. 12. 2013

Subjekty:

Ředitelé: lidé by neměli s investicemi do fondů čekat

Po finanční krizi se nyní kapitálové trhy vracejí k růstu a nabízí lidem možnost zamyslet se nad atraktivními investicemi do akciových nebo smíšených fondů. Vzhledem k tomu, že úrokové sazby pro běžné nebo spořící účty jsou již nyní na nízké úrovni, měli by lidé podle AKAT hledat alternativy pro investování, aby jejich úspory nepohltila inflace.

AKAT se také zajímala o názory manažerů na vývoj zájmu investorů o podílové fondy, případné změny v preferencích nakupování fondů, predikce chování českých investorů v souvislosti s prodloužením daňového testu i o to, která odvětví budou v roce 2014 nejzajímavější z hlediska investic.

Zájem o podílové fondy dále poroste

Oslovení ředitelé shodně očekávají další příliv zájemců o investice do podílových fondů hledajících vyšší zhodnocení svých financí. Již delší dobu se podle nich projevuje patrný odklon od běžných bankovních produktů směrem k investicím do fondů a akcií. „Zvýšený zájem o investování do podílových fondů jsme zaznamenali již letos. Podílové fondy zažívají určitou renesanci, a to právě i díky přispění současné situace s úrokovými sazbami. A ta by měla být hlavní motivací pro investory,“ uvádí Roman Pospíšil, generální ředitel společnosti Pioneer Asset Management.

Jan D. Kabelka, generální ředitel ING Investment Management, dodává: „Očekávám, že klienti bank budou hledat alternativy pro zhodnocení svých peněžních rezerv více, než v období, kdy sazby depozitních produktů byly nastaveny historicky výše.“

Češi by se neměli fondů bát

Odborníci se také shodují, že dochází k posunu ve složení a struktuře nakupovaných fondů. Změna je podle nich patrná i v míře rizikovosti portfolia, která mírně roste. Podle Michala Maďara, generálního ředitele investiční společnosti ČP INVEST, k tomu dochází především z důvodu věkové obměny investorů: „Jelikož se o investice stále více zajímají mladší ročníky, které se chtějí zajistit na důchod, míří jejich investice do rizikovějších aktiv.“

Všeobecně ale čeští investoři zatím patří spíše mezi ty konzervativnější, což potvrzují i zkušenosti Romana Pospíšila: „Navzdory nízkému výnosovému potenciálu čeští investoři zatím stále dávají přednost konzervativnějším strategiím. Poptávka po akciových fondech zůstává bohužel nízká. Díky všude omílané krizi zůstávají extrémně dobré výsledky těchto fondů v posledních letech trochu v pozadí.“

Prodloužení daňového testu může mít i pozitivní dopad

Od 1. ledna 2014 začne platit prodloužené období tzv. daňového testu pro osvobození od daně z kapitálových výnosů z šesti měsíců na tři roky. Oslovení zástupci investičních společností se shodují, že toto prodloužení může Čechy naučit držet podílové listy déle a tím zvýšit jejich zájem o střednědobé investiční strategie. Martin Řezáč, generální ředitel Investiční společnosti České spořitelny, změnu komentuje: „Čekám v průměru delší držbu cenných papírů a lepší dodržování přirozených investičních horizontů ze strany investorů. Ale asi to nebude dramatická změna, protože Češi jsou svým naturelem krátkodobí investoři.“

Jaroslav Mužík, country manažer ČSOB pro Asset Management, dodává: „Při investici do akcií nebo smíšených fondů představuje delší držení velmi rozumný přístup. Prodloužení daňového testu přispěje k většímu rozšíření tohoto příznivého trendu.“

Portfolio roku 2014? Méně státních dluhopisů, více akcií

V roce 2014 podle oslovených odborníků obstojí portfolio diverzifikované, do kterého se bude investovat na pravidelné bázi. „Rok 2014 bude plný výzev především pro vyspělé akciové trhy, které letos zažily silný růst. Potenciál k jeho zopakování je ale omezený,“ říká Michal Maďar a dodává, že vhodným nástrojem by mohlo být investování do zemí patřících mezi rozvíjející se ekonomiky.

„Většinu portfolia by měly tvořit akcie. Zajímavé mohou být například již zmíněné dividendové tituly. Zbytek portfolia by měly tvořit podnikové a rizikovější státní dluhopisy,“ navazuje Pavel Hoffman, Chief Marketing Officer Investiční kapitálové společnosti KB.

Jako nejperspektivnější odvětví pro investování se pro nadcházející rok dle oslovených manažerů jeví odvětví IT, biotechnologie a farmacie. Zajímavé podle nich mohou být i korporátní dluhopisy z rozvíjejících se trhů. Z postupného oživení evropské ekonomiky by také mohli profitovat také evropské akcie. „Z regionálního pohledu se pozitivně díváme na evropské akcie, které by měly profitovat z postupného oživení evropské ekonomiky. Ze sektorového hlediska si myslíme, že mohou být atraktivní akcie ze sektoru IT kvůli nízkým valuacím a rostoucím investicím firem do softwaru,“ uvádí Pavel Hoffman.

„Podle délky investičního horizontu bych volil jako základ některý z robustních smíšených fondů. Je možné kombinovat i s některým z fondů, které omezují pokles – zvláště v případě těch nejopatrnějších investorů. Jako určité koření bych pak volil některé fondy z dynamické části spektra, zvláště pokud vezmeme v potaz optimističtější vyhlídky světové ekonomiky,” dodává Jaroslav Mužík.

Lidé tedy mají řadu příležitostí, jak investovat do fondů. Ideální recept, kam investovat ovšem neexistuje, což potvrzuje i Martin Řezáč: „Každý investor by měl investovat na pravidelné bázi a své portfolio diverzifikovat a nesázet pouze na jednu kartu.“  Investoři by neměli zapomínat i na pravidlo Jana Kabelky: „Portfolio, které obstojí v každém roce, je to, které odpovídá zadání investora.“