CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

29. 03. 2012

Subjekty:

RBI loni vytvořila nejvyšší zisk od startu finanční krize

Raiffeisen Bank International (RBI) vytvořila v loňském roce zisk před zdaněním ve výši 1,373 miliardy eur, což představuje meziroční nárůst o sedm procent. Přes náročné ekonomické prostředí tak RBI vytvořila nejvyšší zisk před zdaněním od počátku finanční krize v roce 2008.

V každém jednotlivém čtvrtletí od vypuknutí krize jsme vykázali zisk, což potvrzuje správnost naší orientace na střední a východní Evropu. Vzhledem ke zlepšenému výhledu pro ekonomiku regionu věřím v rok 2012,“ uvedl při prezentaci výsledků generální ředitel RBI Herbert Stepic.

Čisté úrokové příjmy meziročně vzrostly o tři procenta na 3,667 miliardy eur, příjmy z poplatků zůstaly stabilní na 1,49 miliardy eur a tvořily tak 27 procent celkových příjmů banky. Celkové náklady vzrostly o 4,7 procenta na 3,12 miliardy eur. Tvorba opravných položek klesla o 11 procent a podíl nesplácených úvěrů klesl na 8,6 procenta. Konsolidovaný zisk skupiny tak dosáhl 968 milionů eur, což představuje meziroční pokles o 11 procent. Tento pokles je způsoben především vyšší daňovou zátěží.

Poměrový ukazatel Core Tier 1 se  meziročně zlepšil na 9,0 procenta. Evropský regulátor EBA přitom loni v říjnu určil, že hlavní evropské bankovní skupiny včetně Raiffeisen Zentralbank (jejíž hlavní součástí je RBI), že Core Tier 1 těchto bank má do 30. června dosáhnout právě 9 procent. Podle výpočtů EBA ze září 2011 tak měla RZB posílit svůj kapitál o 2,1 miliardy eur. RZB na základě toho zahájila zhruba 20 projektů vedoucích k posílení kapitálu až o tři miliardy. Už na konci loňského roku tak Core Tier 1 skupiny RZB dosáhlo 9,12 %.

Celková aktiva se zvýšila o 12 procent na 147 miliard eur. Vklady klientů meziročně vzrostly o 9,1 miliardy, poskytnuté úvěry se zvýšily o 5,6 miliardy korun. Poměr úvěrů a vkladů tím klesl na 122 procent.

RBI na konci loňského roku obsluhovala 13,8 milionu klientů na 2928 pobočkách. Zaměstnávala 59.261 pracovníků, což představuje meziroční pokles o 0,9 procenta.

Analytici skupiny Raiffeisen očekávají, že ekonomická situace v regionu se letos bude postupně zlepšovat. Růst celého regionu střední a východní Evropy by tak v letošním roce měl dostáhnout 2,6 procenta. Region tak poroste výrazně rychleji než eurozóna, stejně tak bude rychlejší i růst poskytnutých úvěrů.