Úterý 19. února. Svátek má Patrik.

Ranní optimismus rychle vyprchal a evropské akcie uzavírají jen v mírném plusu

Investice 15.01.2019 | 17:37 0 Komentářů

Evropské akcie na začátku seance rostly až o 0,9 %, nicméně nakonec své zisky z drtivé většiny vymazaly. V závěru obchodování se tak index Stoxx 600 drží necelé dvě desetiny procenta nad včerejším závěrečným kurzem. Nejvíce se daří farmaceutickým společnostem, jejichž akcie přidávají přes jedno procento. V těsném závěsu je následují informační technologie. Naopak akcie komunikací se ztrátami okolo 0,6 % okupují poslední místo akciového pelotonu.

Americký index S&P 500 otevřel dnešní seanci růstem o 0,6 %. Po vzoru evropského trhu se i zde nejvíce daří farmaciím (+1,3 %). Banka JPMorgan Chase zveřejnila slabší výsledky, když hlavním zklamáním byly jako včera u konkurenční Citigroup výnosy z obchodování na trzích s dluhopisy. Akcie banky tak po otevření ztrácejí jedno procento. Finanční sektor jako celek pak odepisuje 0,2 %.

Pražský parket dnes tři desetiny procenta přidal. Premiantem se staly akcie Avastu, které posílily o 1,8 %. Přes jedno procento si připsaly zisky ještě mediální skupina CME a telekomunikační operátor O2 Czech Republic. Duo propadlíků dnes utvořil ČEZ s Erste, jejichž ztráty se pohybovaly v rozmezí 0,2 až 0,4 %. Obchodní aktivita byla podprůměrná, když zobchodovaný objem dosáhl necelých 400 mil. CZK.

MIROSLAV FRAYER, KOMERČNÍ BANKA