CZK/€ 24.315 -0,14%

CZK/£ 28.218 -0,23%

CZK/CHF 24.624 +0,05%

24. 11. 2022

Raiffeisenbank nabízí korporátním klientům online řešení pro financování a správu pohledávek

Raiffeisenbank úspěšně dokončila poslední krok – migraci klientů v projektu Receivable Financing Platform, jehož hlavním cílem bylo přinést klientům moderní online řešení pro správu a financováni pohledávek, zejména pak pro produkty na bázi faktoringu.

Základním předpokladem pro vznik projektu byla dlouhodobě rostoucí poptávka klientů po financování dodavatelsko-odběratelských řetězců a snižování rizik plynoucích zejména z platební nevůle a platební neschopnosti odběratelů.

„Nad rámec tohoto základu (financování a správa pohledávek) velmi pozorně vnímáme rostoucí roli tzv. treasurerů (finančních ředitelů, finančních managerů) a dnes kritickou důležitost při plánování peněžních toků,” říká Petr Fiala, ředitel obchodního a exportního financování, faktoringu a ESG v Raiffeisenbank.

Platforma proto klientům přináší kromě online přístupu k financování a informacím také řadu reportingových možností vhodných k plánování, a flexibilní optimalizaci peněžních toků. To vše přes jejich internetové bankovnictví.

„Projekt pohledávkové platformy je pro nás důležitý krok v našem záměru dodat klientům financování srozumitelně, jednoduše a transparentně. Trh financování pohledávek dlouhodobě roste a s ním i poptávka našich klientů. Projektem pohledávkové platformy jsme si vytvořili silný základ, jak tuto poptávku elegantně a efektivně uspokojit,“doplňuje Fiala.

První klienti byli migrováni do nového systému již v srpnu 2021 v rámci skupiny tzv. Friends&Family fáze, která měla za cíl potvrzení funkčnosti jednotlivých kroků migračního procesu, odzkoušení funkcionalit na reálných klientech a získání zpětné vazby. Na základě výsledku této fáze pak byly po měsících spuštěny migrační vlny, v jejichž rámci byli stávající klienti Factoringu postupně migrováni do nového systému.