Středa 25. listopadu. Svátek má Kateřina.

První listopadová seance končí pro akcie se zisky

Investice 01.11.2018 | 17:19 0 Komentářů

Evropské akcie v závěrečných desítkách minut obchodování mírně rostou. Index Stoxx 600 přidává zhruba čtvrt procenta, nicméně v poledne jeho zisky dosahovaly téměř 0,9 %. V plusu uzavírají komunikace (+1,1 %) nebo těžaři a zpracovatelé komodit (+0,8 %). Naopak pod tíhou horších hospodářských výsledků nizozemského ropného producenta Royal Dutch Shell klesá energetický sektor, který tak umazává 2,6 %.

Obchodování ve Spojených státech se na počátku seance vyvíjí o poznání lépe. Raketou jsou komoditní společnosti s růstem přes 3,5 %. Index S&P 500 tak krátce po startu přidává tři čtvrtě procenta.

Pražský parket uzavřel první listopadovou seanci vzestupem o 0,4 %. Hvězdou dne se staly akcie Avastu, které posílily o vysokých 3,7 %. Přes tři procenta se dostaly i akcie Monety (+3,3 %). Stupeň vítězů doplňují akcie O2 Czech Republic (+2,1 %). Naopak největším propadlíkem se staly akcie Erste Group (-1,5 %), které tak zkorigovaly včerejší zisky. Zítra ráno management banky oznámí výsledky hospodaření za třetí kvartál. Dnešní zvýšení úrokových sazeb ČNB bylo do velké míry očekáváno.

Nicméně několikáté zpřísnění měnových podmínek v řadě by se mělo odrazit i na rostoucích úrokových maržích bank a podpořit tak jejich ziskovost. My čekáme, že sazby během příštího roku půjdou ještě třikrát po 25 bb nahoru.

Miroslav Frayer
Komerční banka