Pátek 17. září. Svátek má Naděžda.

První kvartál letošního roku byl pro akciové trhy úspěšný

Investice 29.03.2019 | 17:18 0 Komentářů

Evropské akcie v poslední březnové seanci přidávají půl procenta. Daří se spíše cyklickým titulům. Přes jedno procento připisují akcie komoditních společností, prodejců spotřebního zboží a průmyslových podniků. Konec kvartálů vybízí k hodnocení vývoje od začátku letošního roku. V něm si index Stoxx 600 polepšil o 12 %.

S převahou nákupních příkazů vstoupili do dnešního dne i američtí obchodníci. Index S&P 500 posiluje o třetinu procenta. Největší zájem je o akcie průmyslových výrobců, které přidávají 0,8 %. Pokud se index udrží na současné hladině, bude jeho úroveň oproti začátku roku o 12,7 % výše.

Pražský parket uzavřel o 0,2 % výše. Prvenství obhájila opět mediální skupina CME (+3,4 %), která se zároveň stala absolutní hvězdou prvního kvartálu, během kterého její hodnota vzrostla o 48 %. S výjimkou textilky PFNonwovens, jejíž akcie ztratily přes tři procenta, za poslední tři měsíce vzrostly všechny akcie obchodované v Praze. Za zklamání považujeme především ČEZ, který si připsal pouhé jedno procento. Celý index PX vzrostl o 9 %.

Miroslav Frayer
Komerční banka