Pátek 18. června. Svátek má Milan.

První čtvrtletí přineslo více dlužníků v Moravskoslezském a Pardubickém kraji, ve zbytku ČR se situace zlepšila

Banky 20.04.2016 | 14:19 0 Komentářů

Sdružení SOLUS eviduje obrovské rozdíly v platební morálce občanů v různých regionech České republiky. Zatímco na Mostecku má aktuální dluh po splatnosti v Registru fyzických osob 18 dospělých ze sta, ve Žďáru nad Sázavou je to v průměru jen 4,5.

rámci celé České republiky evidovalo ke konci března sdružení SOLUS ve svém negativním registru dluh po splatnosti u 8,06 % dospělých obyvatel (ve srovnání s 8,09 % k 31. 12. 2015). To představuje více než 700 tisíc občanů s dluhem po splatnosti u jedné nebo více společností, které jsou zapojeny do činnosti sdružení SOLUS.

Proti dlouhodobému trendu poklesu počtu dluhů po splatnosti v rámci celé České republiky jde v posledních měsících pouze Moravskoslezský kraj. Zde dlouhodobě po splatnosti dluží 10 dospělých občanů ze sta a situace se pomalu zhoršuje,“ uvádí Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.

Svůj závazek po splatnosti nebo alespoň jeho část uhradilo v prvním čtvrtletí letošního roku 170 tisíc občanů. Celková dlužná částka po splatnosti evidovaná v Registru fyzických osob sdružení SOLUS vzrostla za uplynulé tři měsíce o 1,163 miliardy Kč na více než 53 miliard korun.

KRAJ ČR

Celá ČR

8,06 %

Þ

Podíl počtu osob se závazkem po splatnosti v negativním registru SOLUS na celkovém počtu obyvatel ve věku 18 let a více v jednotlivých krajích.

Občanům nabízí sdružení SOLUS moderní a efektivní způsob, jak mohou svou platební morálku pravidelně ověřovat – prostřednictvím služby SMS Výpis. Touto cestou získá občan informaci o existenci případných dluhů po splatnosti evidovaných sdružením SOLUS během několika vteřin. Při využití aplikace v chytrém telefonu stojí druhý a další dotaz jen 30 Kč.

Tisková zpráva: SOLUS