CZK/€ 25.325 -0,02%

CZK/CHF 26.043 -0,08%

26. 02. 2018

Subjekty:

PRŮZKUM: ŽIVNOSTNÍCI A MALÍ PODNIKATELÉ PŘI FAKTUROVÁNÍ ČASTO VYUŽÍVAJÍ NEEFEKTIVNÍ ZPŮSOBY

Dvě třetiny českých živnostníků a malých podnikatelů by využily možnost bezplatně vystavovat a spravovat své faktury přímo z prostředí internetového bankovnictví. Polovina by dokonce uvítala možnost automatizace fakturování, tedy přímé propojení s bankovním účtem a párování plateb. Tyto závěry vyplývají z aktuálního průzkumu, který pro Komerční banku na vzorku 525 respondentů zpracovala agentura IPSOS. Průzkum rovněž odhalil, že při vystavování faktur ještě do značné míry převládají nepraktické a neefektivní metody, neboť více než polovina respondentů vystavuje faktury v tabulkovém procesoru.

„Trend tzv. otevřeného bankovnictví, který od letošního ledna podporuje nová legislativa o platebním styku (PSD2) a který přináší možnost propojování různých aplikací třetích stran s bankou a obráceně, je cestou pro poskytování kvalitativně vyšší úrovně služeb pro všechny bankovní klienty. Jak nám potvrdil průzkum agentury IPSOS, jedním z konkrétních řešení může být nabídka jednoduchého a automatizovaného fakturování s on-line přístupem odkudkoli, které by živnostníkům a malým podnikatelům výrazně zjednodušilo život,“ uvedl Martin Ehrenberger, manažer segmentového řízení pro malé podniky Komerční banky.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že by 63 % živnostníků a malých podnikatelů využilo on-line připojení ke svému fakturačnímu systému. To v současné době využívá jen 37 % respondentů.