CZK/€ 25.265 +0,14%

31. 05. 2017

Subjekty:

PRŮZKUM: PODNIKATELÉ CHTĚJÍ EFEKTIVNĚ ODDĚLIT SOUKROMÉ A FIREMNÍ FINANCE

Dle výsledků průzkumu agentury IPSOS, realizovaného pro Raiffeisenbank, podnikatelé u podnikatelských účtů nejvíce postrádají efektivní oddělení osobních a firemních financí. Při výběru správného účtu podle nich hraje největší roli výše poplatků. Tato kritéria vzala Raiffeisenbank v potaz při tvorbě nových podnikatelských účtů, které budou klientům k dispozici od začátku června 2017. Jedná se o podnikatelské účty eKonto SMART, eKonto KOMPLET PLUS a eKonto EXCLUSIVE.

Cílem výzkumu bylo zmapovat potřeby podnikatelů v rámci firemních účtů. Téměř tři čtvrtiny živnostníků (73 %) si sjednávají podnikatelské účty, aby oddělily firemní finance od těch osobních. Dalším velmi častým důvodem je start nového podnikání, a tudíž nutnost efektivní správy firemních financí (58 %). Více než pětina (24 %) respondentů si založila nový podnikatelský účet kvůli loňskému zavedení elektronické evidence tržeb (EET). „V oblasti pohostinství si firemní účet kvůli EET pořídilo dokonce 62 % dotázaných,“ říká Milan Voldřich, ředitel segmentu podnikatelé a malé firmy Raiffeisenbank.

Při výběru podnikatelského účtu se více než polovina klientů zajímá o výši poplatků (52 %), mezi další kritéria patří přehledné internetové bankovnictví, kvalitní a rychlá komunikace bankéřů a spolehlivé služby banky.

Při tvorbě nových podnikatelských účtů vycházela Raiffeisenbank z reálných potřeb klientů podložených právě zmíněným průzkumem. Od června 2017 tak budou podnikatelům k dispozici hned tři nové účty, a to eKonto SMART, eKonto KOMPLET PLUS a eKonto EXCLUSIVE. První dva jmenované lze získat zdarma nebo se slevou.

„Výrazně zjednodušujeme naši nabídku podnikatelských účtů a zároveň ji sjednocujeme s účty osobními. Pro začínající podnikatele a drobné živnostníky jsme připravili účet, který obsahuje všechny základní služby banky a může být zcela zdarma. Pro ty, kteří již nějakou dobu podnikají, máme připravené hned dva účty, jež svou nabídkou služeb plně pokryjí veškeré požadavky dnešních klientů,“ popisuje segmentový manažer Raiffeisenbank Jan Pari.

Všechny nově nabízené podnikatelské účty Raiffeisenbank obsahují nejen firemní účet pro podnikové finance, ale i vedení osobního účtu eKonto KOMPLET pro soukromé účely. Součástí tohoto plně vybaveného osobního účtu je například neomezený počet tuzemských elektronických plateb a výběrů z bankomatů všech bank v České republice i v zahraničí.

Podnikatelské eKonto SMART nejvíce využijí začínající podnikatelé, drobní živnostníci nebo podnikající zaměstnanci, kteří od banky zatím potřebují jen základní služby. Účet eKonto KOMPLET PLUS je určeno pro aktivní menší firmy a podnikatele, kteří hledají optimální poměr ceny a výkonu. Menší rostoucí firmy s mezinárodními styky pak nejvíce ocení eKonto EXCLUSIVE, které pro tyto klienty poskytuje komplexní bankovní služby.

Nové podnikatelské účty si klienti mohou sjednat od června 2017 na všech pobočkách Raiffeisenbank nebo online na www.rb.cz.

Průzkum realizovala agentura IPSOS na vzorku 300 klientů, kteří si založili podnikatelský účet u Raiffeisenbank v období od listopadu 2016 do března 2017.