CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

06. 12. 2022

Průzkum: Lidské zdroje nedrží krok s investicemi do umělé inteligence (AI)

Nová studie společnosti SAS ukazuje, že je potřeba neprodleně řešit zaměstnanecké znalosti a kompetence v oblasti umělé inteligence (AI) a analýzy dat. Propast v kompetencích viditelná na dnešním trhu brzdí produktivitu a inovace v ekonomice. Nedostatek počtu odborníků na umělou inteligenci může znehodnocovat investice do technologií a zpomalit digitalizaci. I české školství v tomto směru výrazně zaostává.

Podle výpočtů Fortune Business Insights se hodnota globálního trhu s umělou inteligencí v příštích 7 letech zvýší z méně než 0,4 na 1,4 bilionu dolarů. Umělá inteligence a strojové učení (ML) jsou podle respondentů průzkumu SAS investiční priority pro společnosti na příští jeden až dva roky.

„Pokud rozvoj lidských zdrojů nebude držet krok s miliardovými výdaji do umělé inteligence a strojového učení, investice přijdou z velké části vniveč. Podle našeho zjištění chtějí tři čtvrtiny firem vyškolit stávající zaměstnance v oblasti umělé inteligence, strojového učení a analýzy dat, 64 procent ale plánuje získat nové zaměstnance na trhu práce. Naše zpráva ale ukazuje, že zvyšování kvalifikace může být výnosnější než najímání nových zaměstnanců,“ uvedl Petr Šlajchrt, Country Director společnosti SAS Institute pro Českou republiku.

„V ČR máme řadu škol, které jsou schopny „produkovat“ kvalitní odborníky v oblasti umělé inteligence a strojového učení. Jejich kapacitní možnosti jsou ale velmi omezené na desítky absolventů ročně v každé z nich. Na VŠE se to snažíme dlouhodobě změnit a od příštího školního roku bude v našich datových programech studovat přibližně 200 studentů ročně. Přesto je to málo a osobně vidím prostor pro násobky této kapacity. Tomu se už ale musí přizpůsobit i způsoby výuky, dále rozšířit spolupráce s firmami, které absolventy potřebují,“ poznamenal Ota Novotný, prorektor pro rozvoj a Corporate Relations Vysoké školy ekonomické v Praze.

Ota Novotný upozorňuje, že Česká republika je středoevropským centrem pro datovou analýzu a sídlí u nás řada společností, které dodávají svoje služby subjektům v Evropě nebo i v USA. Tím pádem je poptávka po těchto odbornících ještě větší. Jejich nedostatek může vést k pozdržení rozvoje tohoto sektoru, nebo budeme záviset na pracovní síle z jiných částí světa.

„Z mého pohledu je řešením budování vlastní interní kapacity v této oblasti a nespoléhání se na plný outsourcing potřebných dovedností. Nábor nových zaměstnanců z trhu určitě nebude moci pokrýt celkovou firemní poptávku – doporučil bych soustředit se na programy vnitřního reskillingu lidí se znalostí oblasti podnikání dané firmy. Největším problémem je totiž vzájemné pochopení business požadavků na datové řešení mezi lidmi z businessu a lidmi za AI/ML. Ve chvíli, kdy obě strany znají předmět podnikání firmy a dlouhodobě spolupracují, je vše mnohem jednodušší,“ doplnil Ota Novotný z VŠE.

Řada firem se ovšem obává, že na školení v oblasti AI nebudou mít zaměstnanci dostatek času nebo motivace. Strach mají také z toho, že zaměstnanci přenesou nové znalosti a dovednosti do jiných společností. Manažeři plánují také spolupráci s vysokými školami při vyhledávání talentovaných lidí. Nicméně chápou, že se při náboru nemohou spoléhat pouze na tento zdroj.

Studie SAS také ukazuje, že zaměstnavatelé při personálním rozhodování nehodnotí pouze diplom uchazeče. Tři čtvrtiny firem oceňují u uchazeče zkušenosti s prací na projektech a realizacích a 71 procent upřednostňuje absolvovaná školení. Pro 54 procent jsou důležité certifikáty, např. od dodavatelů technologií.