Úterý 22. června. Svátek má Pavla.

Průzkum Fidelity International: Investiční sentiment se v regionech světa výrazně liší

Japonsko je nejlepší zemí, co se investiční nálady týče, Evropa vykazuje mírný stabilní pokrok, znepokojivá je situace na rozvíjejících se trzích

Podle výsledků průzkumu analytiků společnosti Fidelity International budou klíčové podnikové ukazatele evropských a amerických firem i nadále srovnatelné s loňským rokem – možná poněkud lepší v Evropě a mírně horší v USA. Dobrý je investiční sentiment v Japonsku a zpomalení Číny bude mít nulový nebo mírně pozitivní vliv na strategické investiční plány firem.

Podle průzkumu Fidelity International je v rámci regionálních trendů opět nejlepší Japonsko. „V Japonsku se vytrvale zlepšuje správa a řízení společností a to vede k očekávanému zlepšení u klíčových podnikových ukazatelů zaměřených na hodnotu pro akcionáře a návratnost kapitálu,“ vysvětluje Adam Lessing, ředitel Fidelity International v Rakousku a pro východní Evropu.

V názorech na Evropu a USA jsou analytici společnosti Fidelity poněkud opatrnější a předpokládají, že fundamenty evropských a amerických společností budou srovnatelné se stavem v loňském roce. To je důležité zjištění, které vypovídá o tom, že hospodářský cyklus v obou těchto regionech sice dozrává, ale zatím se nechýlí ke konci. „Větší znepokojení oproti tomu vyvolává situace na rozvíjejících se trzích a investoři musejí postupovat opatrně. Nejvíce jsou zasaženy ekonomiky závislé na komoditách,“ komentuje Lessing. Podle Fidelity Int. Čínu čeká nelehká cesta a celková dynamika růstu nevyhnutelně zpomalí. „Nicméně náš výzkum ukázal, že toto zpomalení se v praxi nijak neprojeví nebo bude mít na strategické investiční plány firem mírně pozitivní dopad. Z výzkumu vyplývá, že evropští analytici spíše předvídají nulový dopad na akciové tituly, které sledují,“ uzavírá komentář k výsledkům Lessing.