CZK/€ 24.660 -0,14%

CZK/CHF 23.987 -0,30%

16. 01. 2012

Subjekty:

Průmysloví výrobci zdražovali méně než v listopadu

Ceny zemědělských výrobců kromě meziměsíčního poklesu výrazně zpomalily i dynamiku meziročního růstu z listopadových 5,3 % na 3,6 % v prosinci. Za růstem cen již řadu měsíců stojí dražší živočišné výrobky, které zrychlily meziroční růst na 9,5 %. Na druhou stranu se, v reakci na pokles cen na světových trzích, snížily ceny v rostlinné výrobě.. V roce 2011 vymizely jednorázové faktory zdražování především obilovin (neúroda a požáry v Rusku v roce 2010) a nebyl tedy důvod k dalšímu růstu cen.

Průmysloví výrobci v meziročním srovnání zdražovali méně než v listopadu. Důvodem byla především vyšší srovnávací základna z prosince minulého roku. Zdroje růstu cen zůstaly zachovány. Potravinářské výrobky reagují kvůli silnému dovozu živočišné produkce na vývoj měnového kurzu, který v poslední době ubližuje dovozním cenám. S pohybem kurzu souvisí i růst cen koksu a rafinovaných ropných produktů

Ceny průmyslových výrobců opět potvrdily slábnoucí inflační tlaky i z nákladové strany. Opačně sice působí slabší koruna, ale zatím ne tak významně, aby mohla vyvážit obecně slabou poptávku v důsledku ekonomického zpomalení. Pozitivem je, že nižší ceny výrobců nebudou tlačit inflaci vzhůru, a tudíž nebudou ukrajovat z již tak dost napjatých rozpočtů spotřebitelů a tím zhoršovat jejich finanční situaci.