Neděle 11. dubna. Svátek má Izabela.

Průměrné platy v ČR by se měly více přiblížit standardu EU

Makro 16.09.2015 | 14:50 0 Komentářů

S růstem české ekonomiky a poklesem nezaměstnanosti stoupá tlak na zvyšování mezd. To dokládá i aktuální akce členů Českomoravské konfederace odborových svazů, kteří se pod heslem „konec levné práce“ sešli dnes v Praze před kolektivním vyjednáváním s vládou. Cílem jejich akce je ozřejmit, že pomalý růst mezd může pro Česko znamenat do budoucnosti vážný ekonomický problém. Trend zvyšování platových nároků se projevuje i u žadatelů o práci na serveru Profesia.cz.

Česká ekonomika vykazuje v evropském kontextu výrazný růst, podniky investují do rozvoje a přijímají nové pracovníky. Lidé se přestávají bát o práci a výrazněji vnímají rozdíl mezi platy u nás a v tradičních zemích EU. Průměrná mzda v České republice sice stoupá – ve 2. čtvrtletí 2015 vzrostla o 3,3 % v porovnání s loňským rokem, na26 287 Kč  – ale je stále cca 4× nižší než v sousedním Německu. Růst platů neodpovídá růstu výkonnosti ekonomiky, pomyslné nůžky mezi průměrným platem u nás a v tradičních zemích EU se spíše rozevírají, takže i nadále očekáváme, že platové nároky českých zaměstnanců porostou.

Zuzana Lincová, ředitelka Profesia Česká republika