Čtvrtek 03. prosince. Svátek má Svatoslav.

Příští týden budou pokračovat obchodní jednání Číny a USA

Investice 24.01.2019 | 16:39 0 Komentářů

Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování různorodě. Index Dow Jones ztrácí 0,1 %, S&P 500 klesá o 0,2 % a technologický Nasdaq posiluje o 0,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejméně daří výrobcům nezbytného zboží (-1,2 %) a sektoru zdravotní péče (-0,5 %). Naopak úspěšně obchodování zahájily technologické firmy (+1,1 %) a průmyslové podniky (+0,6 %). Pozitivní zprávou dneška je, že Spojené státy oznámily, že příští týden do Washingtonu dorazí velká čínská delegace. Bude se pokračovat v obchodních jednáních mezi oběma zeměmi s cílem uzavřít obchodní dohodu a ukončit tak vleklou obchodní válku.

Evropské burzy podléhají celosvětové vyčkávací náladě a pohybují se mírně ve ztrátové oblasti. Hlavní index Stoxx 600 aktuálně oslabuje o dvě desetiny procenta. Dnešní zasedání ECB nijak nepřekvapilo, když ECB ponechala úrokové sazby beze změny.

Pražská burza dnes za podprůměrné obchodní aktivity poklesla o 0,4 %. Nejvíce dnes oslabily akcie finanční skupiny Erste Group (-1,9 %) a Komerční banky (-0,9 %). Protipólem jim byl především  ČEZ se ziskem 0,7 %.

Jiří Kostka
Komerční banka