Středa 16. června. Svátek má Zbyněk.

Příspěvek na péči vzroste od srpna o deset procent

Investice 13.04.2016 | 15:46 1 Komentář

Lidé se zdravotním postižením od srpna dostanou vyšší příspěvek na péči. Poslanecká sněmovna ve středu schválila novelu zákona o sociálních službách, která ho zvyšuje o deset procent. Návrh ještě posoudí Senát. Nově upravena budou i pravidla pro poskytování pobytových sociálních služeb – v případech tzv. nepřípustnosti držení osoby v zařízeních poskytujících sociální služby. A na dva miliony se zvyšuje pokuta za provozování sociálních služeb bez registrace.

Příspěvek na péči se zvýší poprvé od roku 2007, kdy byl zaveden. Jsem proto velmi ráda, že poslankyně a poslanci náš návrh podpořili. Deseti procentní navýšení považuji za naprosté minimum,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Výše příspěvku od 1. 8. 2016 za kalendářní měsíc

Stupeň závislosti

mladší 18 let

starší 18 let

I. lehká závislost

3 300

II. středně těžká závislost

6 600

4 400

III. těžká závislost

9 900

8 800

IV. úplná závislost

13 200

Novela zákona o sociálních službách se zabývá též poskytováním sociálních služeb bez příslušného oprávnění, tj. bez registrace. Sankce za poskytování nelegálních sociálních služeb se zvyšuje z jednoho na dva miliony korun. Kontrolní orgány krajů budou nově oprávněny provádět kontrolu i u fyzických a právnických osob, kterým nebylo vydáno rozhodnutí o registraci. Budou tak moci lépe reagovat a předcházet případům sociálních služeb bez oprávnění k jejich poskytování.

Současně se v zákoně o sociálních službách upravují podmínky pro poskytování pobytových sociálních služeb bez souhlasu klienta. Upravuje se postup v případě, kdy klient, který není schopen sám vypovědět smlouvu o poskytování sociální služby, projeví vážně míněný nesouhlas s poskytováním pobytové sociální služby. Na tuto úpravu navazuje novela zákona o zvláštních řízeních soudních upravující řízení o vyslovení nepřípustnosti držení osoby v zařízení sociálních služeb.

Tisková zpráva: Ministerstva práce a sociálních věcí ČR

Jeden komentář: “Příspěvek na péči vzroste od srpna o deset procent”

1. Ramonezz napsal:

Žádné velké zvýšení to tedy není http://www.pra­comat.cz/porad­na/socialni-davky/219-prispevek-na-peci.html 300 měsíčně nic moc nevytrhne