Pátek 16. dubna. Svátek má Irena.

Primátor Hudeček chce s Opencard utrácet, nikoliv vydělávat

Investice 22.10.2014 | 14:09 0 Komentářů

Společnost EMS se domnívá, že současný záměr primátora Tomáše Hudečka vybudovat nový systém místo Opencard je naprosto nehospodárný. Jeho vyjádření o ekonomické výhodnosti nového systému se nezakládají na pravdě a jsou v rozporu se skutečností. (Tisková zpráva: EMONEY GROUP)

EMS předložila na výzvu Prahy nabídku na odprodej Opencard mimo jiné i se zapojením soukromého sektoru. V rámci tzv. PPP modelu je možné rozvinout komerční potenciál Opencard a zajistit tak příjmy na provoz i rozvoj ze soukromých zdrojů a nikoliv veřejných prostředků. Systém Opencard zajišťuje Praze měsíčně příjmy kolem 2 milionů korun. Tuto částku generují především poplatky spojené se správou karet. Při správném nastavení systému však mohou být zisky až desetkrát vyšší.

O této nabídce však Praha nikdy nejednala. Kdyby Praha akceptovala nabídku EMS, mohla tím ukončit dlouholeté financování Opencard z rozpočtu města. Zároveň cena za odprodej, který byl jen 85 mil. Kč (tedy ne 500 mil. Kč),  by mohla být kryta z příjmů Opencard a tedy opět nikoliv z veřejného rozpočtu.

Zároveň kvůli dlouhodobě neřešené situaci s Opencard narůstají dluhy města vůči společnosti EMS, náklady na právní služby, neúčelně vynakládané prostředky na služby třetích stran, a dochází k neúčelnému financování projektu, který může sám generovat příjmy na svůj provoz i rozvoj.

Tagy Opencard